Frykter justismord mot Tysse

Dopingdømte Erik Tysse (til høyre) og hans advokat Gunnar Martin Kjenner får enda mer drahjelp fra fagfolk med høy biologisk kompetanse.

Dopingdømte Erik Tysse (til høyre) og hans advokat Gunnar Martin Kjenner får enda mer drahjelp fra fagfolk med høy biologisk kompetanse. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Tre skarpskodde norske eksperter, som har fulgt Tysse-saken utenfra, frykter for at den dopingdømte kappgjengeren kan være utsatt for et justismord.

DEL

«Vi har vist at manglende dokumentasjon av testens validitet gjør en fellende dom urimelig og kan medføre justismord», konkluderer de i en kommentar i siste utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

De tre er Hans Th. Waaler, dr. philos. og professor emeritus, Harald Siem, lege, master of public health og ansatt ved avdeling for global helse i Helsedirektoratet, samt Odd O. Aalen, professor ved avdeling for biostatistikk ved Universitetet i Oslo.

Viktig ikke å dømme uskyldige

Under overskriften «Kan vi stole på dopingtestingen?», tilkjennegir de uro over idrettens håndtering av Tysse-saken, som nylig endte med at hans anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS) ble avvist og at utestengelsen på to år ble opprettholdt.

Ekspertene hevder at det i jakten på dopede idrettsutøvere tas for lite hensyn til faren for å dømme en uskyldig. De mener dopingjegerne synes å være mer opptatt av at alle skal tas enn å vurdere risikoen for at noen av testresultatene kan være falskt positive.

«Det er viktig å fange alle juksemakere, men det er også viktig å unngå å dømme uskyldige. Det er kanskje bedre å la ti dopede gå fri enn å dømme én uskyldig», skriver de tre ekspertene videre.

Klare for å kjempe videre

Hovedpersonen selv befinner seg for tiden i Tyrkia på ferie sammen med familien. Når han er tilbake, vil han sette seg ned sammen med sine rådgivere og vurdere hva han skal foreta seg videre. Mye tyder på at siste ord i saken ikke er sagt, til tross for den knusende dommen, først i Norges Idrettsforbunds domsutvalg og nå sist i CAS.

– Det må bli opp til Erik selv å bestemme om han skal gå videre med saken eller ikke. Men både jeg og de biologisk sakkyndige som har arbeidet for ham er hissige på å komme til bunns i saken. Vi er klare til å bistå ham og villige til å slåss videre, for vi mener det er begått stor urett i denne saken, sier Tysses advokat, Gunnar Martin Kjenner, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Faglig tung støtte

Kommentaren i det faglig tunge og anerkjente tidsskriftet gir dem ytterligere drahjelp i en eventuell videre prosess. Fra før har de støtte av nærmere 100 svært kompetente biologer i verden, hvorav 45 professorer og én Nobelprisvinner. Etter å ha sett analyseresultatet, har de underskrevet på at det ikke er Cera som ble funnet i Tysses prøve.

Nylig fikk de også støtte av Werner Francke – velkjent tysk professor og dopingekspert, i sin tid sentral i dopingavsløringene i DDR – som slaktet CAS-dommen.

På sviktende grunnlag

De tre norske ekspertene som nå henger seg på den massive kritikken av saksbehandlingen, påpeker at det største problemet er at man ikke kjenner det som på fagspråket kalles testens validitet (gyldighet).

«For dopingtesting, som for alle andre biologiske tester, er kunnskap om testens validitet grunnleggende. Vi må konkludere med at kontrollapparatet har trukket sine slutninger uten å kunne dokumentere testens validitet», skriver Waaler, Siem og Aalen blant annet. (ANB)

Artikkeltags