God fallskjerm venter

Ståle Solbakken fikk torsdag sparken.

Ståle Solbakken fikk torsdag sparken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ståle Solbakken fikk torsdag sparken som trener i Köln. Han kan ha rett på hele ti millioner kroner.

DEL

– Å berge plassen har prioritet over alt annet, og derfor måtte vi ta denne avgjørelsen. Etter tapet mot Mainz var det et beklagelig, men uunngåelig skritt å skille lag med Ståle Solbakken. Laget trenger nye impulser for å lykkes i kampen mot nedrykk, forklarte styreleder Werner Wolf.

Ifølge Dagbladet fikk Solbakken beskjeden i et møte med daglig leder Claus Horstmann. Solbakken uttalte seg også til avisen, som var til stede i Köln.

– Det var egentlig ikke noe møte. Jeg var ikke interessert i noen forklaring heller, sa 44-åringen.

– Jeg synes det er veldig synd. Jeg kunne tenkt meg å trene mitt eget lag i Bundesliga neste sesong, sa han. Stallen han har ledet til fattige 29 poeng på 30 kamper «arvet» han, i en klubb uten økonomi til å skaffe forsterkningene Solbakken kunne ønsket seg.

Til Dagbladet sa Solbakken også at han nå er opptatt av at prosessen går ryddig for seg, så hans hjelpere får det de har krav på. Han tenkte på assistent Bård Wiggen og fysisk trener Bjørn Vidar Stenersen.

Solbakken ønsket ikke å gjøre telefonintervjuer torsdag. I en tekstmelding til NTB skrev han at han ikke vil uttale seg videre før fredag. Han viste til juridiske hensyn.

– Jeg kan ikke si mer nå enn at jeg har fått sparken og er forbannet, sa Solbakken til TV 2.

Etter det TV 2 erfarer har Ståle Solbakken en lukrativ fallskjerm som demper fallet etter at han fikk sparken.

TV-kanalen mener at han trolig har rett på nærmere ti millioner kroner etter at klubben valgte å bryte kontrakten med 44-åringen etter ni måneder i jobben.

Solbakken hadde i utgangspunktet kontrakt med Bundesligaklubben ut neste sesong.

Frank Schaefer, en av Kölns utallige tidligere trenere, får ansvaret med å lede laget i sesonginnspurten og prøve å berge plassen i 1. Bundesliga.

Schaefer hadde sportslig suksess som Köln-trener forrige sesong, men ble skjøvet ut etter en konflikt med sportssjef Volker Finke. Nå er Finke borte, etter at han tapte en maktkamp mot Solbakken i vinter.

– Han viste forrige sesong at han kan motivere spillerne til gode prestasjoner. Han kjenner spillerne og kan starte i jobben allerede i morgen (fredag), sa Claus Horstmann til Kölns nettsted.

Solbakken fikk bare 30 seriekamper som trener i Köln. Han ba seg fri fra en avtale med Norges Fotballforbund om å bli norsk landslagssjef slik at han kunne ta drømmejobben i den tyske klubben, men han slet med å få gjennomført sine ideer i en klubb som sliter med svært stram økonomi.

Innføringen av soneforsvar gikk slett ikke glatt, og Köln har lekket mål hele sesongen. 63 baklengsmål på 30 kamper er en viktig grunn til at det er blitt bare 29 poeng (8 seirer, 5 uavgjorte, 17 tap).

– Det er en utfordring å få spillerne til å tenke som jeg vil, fordi de er vant til noe helt annet. De er vokst opp i en kultur der det er mye markering og andre tanker om balanse i angrepsspillet, sa Solbakken til NTB på en Köln-trening under sesongoppkjøringen i fjor. Utfordringen viste seg for stor.

Fire serierunder før slutt er laget på kvalifiseringsplass og med Hertha Berlin på nedrykksplass bare to poeng bak. Laget har tapt 10 av de 14 siste seriekampene.

0-4-tapet for Mainz tirsdag, i en kamp Solbakken hadde sagt at laget «måtte» vinne, ble dråpen som fikk begeret til å flyte over for en klubbledelse som inntil da hadde gitt nordmannen tillit.

Solbakken åpne og sympatiske væremåte bidro til at han lenge forble populær blant tilhengerne, men etter tirsdagens kamp forsvant også den tilliten. Onsdag ble det innkalt ekstra sikkerhetsvakter for å beskytte spillere og ledere mot sinte og skuffede supportere.

Også lokalavisene vendte seg til sist mot Solbakken og krevde hans avgang. (ANB-NTB)

Artikkeltags