Ikke rødt for Edvald

Edvald Boasson Hagen kommer ikke til å sykle Tour de France med en norsk mesterdrakten som vi kjenner fra før. For ordens skyld er ikke dette drakten heller. Han skal sykle i en hvit drakt under Touren.

Edvald Boasson Hagen kommer ikke til å sykle Tour de France med en norsk mesterdrakten som vi kjenner fra før. For ordens skyld er ikke dette drakten heller. Han skal sykle i en hvit drakt under Touren. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Både Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd har gjort det. Men Edvald Boasson Hagen får ikke sykle med rød mesterskapstrøye i Touren.

DEL

Den gode, gamle flaggdrakten til den regjerende norgesmesteren i sykling er byttet ut til en heller kjedelig, hvit versjon av Sky-laget til Tour de France-syklist Edvald Boasson Hagen (25).

Mens Kurt Asle Arvesen og Thor Hushovd tidligere år suste inn til etappeseirer i verdens største etapperitt på sykkel, skal Boasson Hagen som eneste nordmann i årets felt kjempe om triumfer i en helt hvit drakt prydet med et avlangt norsk flagg rundt brystet og over ryggen.

– Jeg synes drakten er fin, og den er ganske lik den Alexander (Kristoff) bar hele forrige år. At den er annerledes enn Kurt og Thors drakter er for at min skal være likest mulig lagets originaldrakter, sa Edvald Boasson Hagen til NTB før lagpresentasjonen torsdag.

Tidligere i år har den daværende tempomesteren syklet i en tilsvarende drakt. Dermed lå designet klart etter søndagens NM-triumf i Bergen.

Hushovds versjon fra 2010 var tilbake der det hele startet med Frode Flesjås mestertrøye i 1996. Cervélos utstyrsleverandør, italienske Castelli, gikk bort fra hvit bunnfarge, som har vært standarden siden 1999.

Det er egentlig ureglementert, ettersom Norges Cykleforbund legger føring for hvordan drakten skal se ut.

Nasjonale mestertrøyer ble innført av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) midt på 1990-tallet. Frode Flesjå var første mester som fikk den norske mesterskapsdrakten i 1996, da en «flaggdrakt» med rød bunn.

Før det fantes en mesterskapstrikot, som ble delt ut til beste NM-rytter etter plasseringer både på fellesstart og tempo.

Norges Cykleforbund kom tre år etter med en ny versjon, en hvit med flaggets farger nederst, som ble utdelt første gang til Svein Gaute Hølestøl i Tønsberg-NM.

Så i 2003 valgte utstyrsleverandøren Nalini å gå egne veier da Kurt Asle Arvesen skulle kles opp før Giro d'Italia. Selskapet laget drakten lik det norske flagget - men fortsatt med hvit bunnfarge.

Drakten ble så suksess etter Giro-seieren til Arvesen at sykkelforbundet adopterte designet og ga Thor Hushovd den første offisielle versjonen i 2004 av den nåværende «flaggdrakten» til sykkelforbundet. (ANB-NTB)

Artikkeltags