Kun Hushovd og Knudsen bedre

Edvald Boasson Hagen fikk god fart på temposykkelen under lørdagens prolog som innledet årets Toir de France.

Edvald Boasson Hagen fikk god fart på temposykkelen under lørdagens prolog som innledet årets Toir de France. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kun Thor Hushovds seier i 2006 og Knut Knudsens annenplass i 1979 på Tour de France-prologer overgår Edvald Boasson Hagens (25) innsats da treukersrittet startet lørdag.

DEL

Femteplassen tangerer Hushovds resultat da Tour de France startet nøyaktig samme sted for åtte år siden. Boasson Hagen endte elleve sekunder bak den sveitsiske tempospesialisten Fabian Cancellara, som tok sin åttende etappeseier i Tour de France.

– Det føltes bra og var hardt mot slutten, som indikerer at jeg fikk tatt ut alt. Før start hadde jeg ikke noen voldsomme målsettinger, men jeg ville bare prøve ikke å tape for mange sekunder. Underveis følte jeg det ikke gikk så fort, så det ble en positiv overraskelse å se at det holdt til en bra plassering i mål, sa Edvald Boasson Hagen til NTB.

Seierssjanse

I 1979 var Knudsen bare fire sekunder bak nederlenderen Gerrie Knetemann og gul ledertrøye. 26 år senere fullendte Hushovd den norske drømmen med prologseier og den første nordmannen i gult.

Da Hushovd to år tidligere kjørte inn til sin femteplass i samme løype som lørdagens, vant Cancellara sin første av totalt fem Tour-starter. Fortsettelsen for Hushovd det året var imponerende: Tredje og annenplass på de kommende etappene, seier og ny annenplass på 8. og 9. etappe.

Allerede søndag får Edvald Boasson Hagen årets første seierssjanse i Tour de France. Da brekker løypen bratt, men forholdsvis kort oppover mot slutten.

– Forhåpentligvis er jeg i god form nå, og det blir bedre. Uansett om jeg får trøyer eller etappeseier, er det bare bonus. Jeg er med som hjelperytter for laget. Skulle jeg havne i hvit ungdomstrøye, ofrer jeg den for å hjelpe Bradley Wiggins til sammenlagtseier, slo rudsbygdingen fast.

Ett sekund

Sky-kaptein Wiggins har innfridd så langt når 0,183 prosent av treukersrittet er unnagjort. Annenplassen på prologen sørget for at sammenlagtrivalene allerede har tapt verdifulle sekunder. Treer på prologen ble den franske tempomester Sylvain Chavanel.

Også amerikanske Tejay van Garderen snek seg foran Boasson Hagen. BMC-rytteren tok grep om den hvite ungdomstrøyen med ett sekunds margin til nordmannen.

Hvit trøye er innenfor rekkevidde om Boasson Hagen kjemper helt i toppen søndag. Gul trøye virker umulig.

– Jeg er godt fornøyd med topp fem-plassering, men det har intet å si. Jeg kommer til å tape flere minutter og timer etter tre uker uansett. Det er ikke bonussekunder i mål på etappene som kommer, og det skal litt til å få luke til dem foran, slo 25-åringen fast.

Sky leder lagkonkurransen og skal starte med gule hjelmer og startnummer søndag.

Beste nordmann i de siste års Tour-prologer:

2010 i Rotterdam: 9) Edvald Boasson Hagen

2007 i London: 28) Thor Hushovd

2006 i Strasbourg: Seier til Hushovd

2004 i Liège: 5) Hushovd

2003 i Paris: 18) Hushovd

2002 i Luxembourg by: 128) Hushovd

2001 i Dunkerque: 18) Hushovd

(ANB-NTB)

Artikkeltags