Mer Tour-drama i vente

Edvald Boasson Hagen (i midten) i intens seierskamp mot Fabian Cancellara (til venstre) og Peter Sagan på Tourens første etappe.

Edvald Boasson Hagen (i midten) i intens seierskamp mot Fabian Cancellara (til venstre) og Peter Sagan på Tourens første etappe. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere velt, mer nerver og nok en dramatisk massespurt venter i Tour de France torsdag.

DEL

Spørsmålet er når verdensmester Mark Cavendish (27) slår nådeløst tilbake.

Briten slapp fra massevelten 2,7 kilometer unna mål dagen før med overfladiske sår. Cavendish har veltet mang en gang før, og senest i årets Giro d'Italia suste verdens raskeste syklist inn til etappeseier to dager etter spurtvelt.

Dermed blir stjernen med 21 etappetriumfer fra før uansett favoritten til ny seier mindre enn 24 timer etter å ha veltet i nærmere 70 kilometer/time.

Vanskelig oppgave

Men fortsatt venter sykkelverden svar på hvor godt Sky-laget, med Edvald Boasson Hagen (25) i nøkkelrolle, er til å hjelpe verdensmesteren til tiltenkte etappetriumfer. «Cav»-seieren hittil i år (mandag) kom uten bistand.

Onsdag forsvant to av tre lagkamerater i velt.

– Vi satt samlet før velten og var i ferd med å gjøre det som var planlagt. Så det kommer seg, men vi er kun tre mann og får det vanskelig med å kjøre noe ordentlig opptrekk. Planen er at jeg skal ligge bak Eisel og så trekke Cavendish et stykke ut på oppløpet i spurten, sier Edvald Boasson Hagen til NTB.

Fart og drama

Torsdagens Tour-etappe er flat og helt uten kategoriserte stigninger. Den strekker seg over 196,5 kilometer mellom Rouen og Saint-Quentin tvers over det nordligste Frankrike.

Selve innspurten består av to krappe venstresvinger før kilometersmerket, før den 6,5 meter brede veien skrår svakt mot venstre før målstreken.

Det betyr drama, svært høy fart – og sannsynligvis velt.

Alt tyder på at Cavendish vil bli klar for ny spurtduell etter å ha tråkket skrubbsårsmertene av seg de første 19 milene. Om det mot formodning ikke skulle skje, vil Bernhard Eisel bistå Edvald Boasson Hagen i spurten.

– Det får tiden vise. Vi håper Cavendish blir klar igjen så raskt som mulig, er hjelperytter Boasson Hagens svar.

Ny massespurt

Saint-Quentin hadde Tour-målgang også i 1938 og 2006. Sist gang spurtvant australske Robbie McEwen over blant andre en redusert Thor Hushovd etter armkuttet nordmannen ble påført på første etappe det året.

Fortsatt vil seierskampen i massespurtene stå mellom spurtkanonene Cavendish, André Greipel (onsdagens vinner), Matthew Goss, Alessandro Petacchi og Peter Sagan.

Kanskje vil småsyke Marcel Kittel melde seg på i kampen igjen. Hvis ikke, har hans Argos-opptrekker Tom Veelers levert varene hittil med både fjerde- og tredjeplass hittil.

Beholder ledertrøya

Sammenlagt er det ventet at sveitsiske Fabian Cancellara beholder den gule ledertrøya. Tempospesialisten har 26 dager i gul ledertrøye i karrieren og er den Tour-rytteren gjennom tidene med flest dager i gult uten å være sammenlagtvinner.

Fortsatt er det et stykke opp til rekorden til legenden Eddy Merckx med 111 dager.

Også fredag ventes det massespurt. Lørdag kommer første indikasjon på sammenlagtkampen når første fjellavslutning står for «tour».

Edvald Boasson Hagen er den rytteren i årets Tour de France med flest topp 10-plasseringer sammen med Peter Sagan. Begge har vært blant de ti beste i fire av fem dager på rad. (ANB-NTB)

Artikkeltags