Norge videre i EM etter målfest

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

(Norge – Italia 5-3) De norske fotballjentene sikret seg semifinaleplass i EM med 5-3-seier over Italia i Preston søndag. I tillegg fikk de all den hjelpen de kunne drømme om fra Tyskland.

DEL

Dermed er det klart for semifinale mot Sverige førstkommende torsdag for jentene til Bjarne Berntsen.

–– Dette var fantastisk. Jentene viser en herlig vilje offensivt. Vi fikk justert oss inn i forsvar etter 20 minutter. Det var helt fantastisk at vi fikk hjelp fra Tyskland når vi trengte det, sa en glad Berntsen etter at seieren over Italia var sikret.

Landslagssjefen gjorde noe overraskende hele tre endringer fra laget som spilte 1-1 mot Frankrike. Stine Frantzen og Unni Lehn måtte vike plass i det norske angrepet til fordel for Lise Klaveness og Isabell Herlovsen.

I tillegg fikk Marianne Paulsen, som måtte stå over torsdagens kamp med omgangssyke, Siri Nordbys plass på venstrebacken.

Endringene skulle vise seg å være svært så vellykkede.

Frisk åpning

Norge hadde bare scoret ni mål på ti kamper under Bjarne Berntsen før søndagens skjebnekamp, men i Preston handlet alt om å få fart på angrepsspillet og effektiviteten

Og om de norske jentene har slitt med å score tidlig, slo den berømte ketsjupflaske-effekten til de første 45 minuttene søndag. Landslagssjefen ønsket seg et tidlig mål, og fikk det da Lise Klaveness kastet seg frem på det tredje av ni meget gode hjørnespark fra Ingvild Stensland i første omgang. Da var kampen bare åtte minutter gammel.

Bedre kunne det ikke startet, men gleden ble snudd til fortvilelse da Italia gikk rett i angrep og gjorde 1-1. Ilaria Pasqui fikk mye rom og lett spillerom på venstrekanten, og fant Melania Ganniadini foran mål. Hun flikket ballen over Bente Nordby.

Plutselig var italienerne det førende laget på Deepdale, mye takket være at raske Pasqui skapte stadige vanskeligheter for Marianne Paulsen på venstrekanten.

Målfest

Etter en snau halvtime gjorde imidlertid Bjarne Berntsen endringen som fikk orden på det norske forsvaret. Langt raskere Gunhild Følstad byttet backplass med Paulsen, og stengte døra på venstrekanten.

Da ble det fart i det norske laget, og også offensivt var også venstrekanten nøkkelen. Ingvild Stensland fant gang på gang unge Isabell Herlovsen, som med sin fart fremtvang både farlige situasjoner og mange norske hjørnespark.

Plutselig kom de norske målene som perler på en snor:

* 29 min.: 2-1 Marit Fiane Christensen fikk hodet på en corner fra Stensland, og Mellgren forstyrret den italienske keeperen tilstrekkelig til at ballen gikk i mål. Samme Mellgren hadde skutt knallhardt i tverrliggeren minutter tidligere.

* 35 min.: 3-1 Solveig Gulbrandsen vant duellen med keeper etter en ny presis corner fra Stensland.

* 44 min.: 4-1 Dagny Mellgren var våken på et skuddforsøk fra Herlovsen, og styrte ballen i lengste hjørne.

Klaveness x 2

Andre omgang startet som den første med tidlige mål i begge ender. Forskjellen var at Italia scoret først og skapte for alvor spenning. Målet kom da Solveig Gulbrandsen gjorde en feil i midtbaneleddet, som ga Melania Ganniadini sjansen alene med Bente Nordby. 4-2.

Så kom Norge tilbake. Ingvild Stensland hadde en finger med i alt de norske jentene foretok seg, og fant Mellgren på venstrekanten. Hun driblet av to italienere, og slo inn til Lise Klaveness. Avslutningen i lengste hjørne var det klasse over.

Mindre fint var ikke det italienske 3-5-målet, som kom etter flere farlige italienske forsøk. Elisa Camporese hamret ballen i lengste hjørne fra 25 meter, og gjorde samtidig et av EMs flotteste mål.

Dermed ble det neglebiting med fornyet styrke for norske supporterne på tribunen. Samtidig kom beskjeden om at Tyskland hadde tatt ledelsen over Frankrike.

Nytt tysk mål

Ti minutter før slutt var de norske jentene plutselig videre i EM, samtidig som italienerne presset på for å ødelegge dagen for Bjarne Berntsen & co.

Så kom gledesmelding nummer to fra den tyske leiren – 2-0 over Frankrike. Dermed var det grunn til senke skuldrene atskillig for norske hjerter både på banen og tribunen.

Og med 3-0 til Tyskland like etter på var varene levert. Dermed er Norge klar for torsdagens semifinale mot Sverige i Warrington. (ANB)

Artikkeltags