Rosadrømmen glapp

Første mulighet for rosa glapp for Thor Hushovd.

Første mulighet for rosa glapp for Thor Hushovd. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Thor Hushovd manglet toppfarten på prologen.

DEL

Mens lagkamerat Taylor Phinney (21) ble hyllet som etappevinner og førstemann i rosa ledertrøye, ble Thor Hushovds (34) Giro d'Italia-drøm lagt i grus for denne gang.

Nordmannen håpet før rittet at han skulle tråkke seg i posisjon til å få bære rosa ledertrøye i det italienske treukersrittet. På første etappe over 8,7 kilometer alene mot klokka i danske Herning lørdag ble 2010-verdensmesteren smadret av 66 konkurrenter, inkludert landsmannen Alexander Kristoff (63.-plass).

49 sekunder er håpløst å hente inn igjen.

– Jeg følte meg tung og hadde liksom ingen krefter i beina å hente fram. I det siste har jeg følt meg bra, og jeg håpet å gjøre det bedre, men det var helt tomt. Hvorfor vet jeg ikke, sa Thor Hushovd etter elleve minutters melkesyrebad.

I over ett minutt sto 34-åringen lent over styret på temposykkelen for å samle seg etter målgang. Han var veldig sliten - og skuffet.

Sykdom tidligere i våres og velt i klassikeren Paris - Roubaix satte BMC-rytteren tilbake. Det gikk også ut over Giro-forberedelsene.

– Ikke har jeg fått gjort de forberedelsene jeg håpet på, og da holder det ikke inn. Jeg manglet krefter og merket at jeg var svak. Det førte til en annen rytme på sykkelen, og da forsvinner sekundene fort. Jeg er ikke fornøyd med å ende langt bak, selvsagt ikke.

Selv om han våknet brått fra rosadrømmen, er uansett hovedmålet en etappeseier. Sjansen kommer neppe før senere i rittet. I dagene framover blir Hushovds jobb å bidra til forsvar av lagkameratens sammenlagtledelse.

Det kan bli en svært tøff oppgave langs den forblåste danskekysten. Laget blir avhengig av at nordmannen leverer en bunnsolid jobb.

– Jeg har kjørt dårlige korte tempoer før og likevel kommet sterkt tilbake dagen etter. Jeg graver meg ikke ned av den grunn. Kan hende det gjør bra med en del kilometer i beina før en eventuell spurt søndag, mente Hushovd.

Taylor Phinney er et av sykkelverdens største stjerneskudd. Amerikaneren er sønn av tidligere skøyteløper Connie Carpenter og tidligere proffsyklist Davis Phinney. 21-åringen er for lengst så vel junior tempo- og baneverdensmester.

Han ble også U23-verdensmester i temposykling samtidig som Hushovd vant VM-tittelen for proffer i Australia i 2010.

Siden oktober har den 193 centimeter lange og 82 kilo tunge BMC-unggutten fokusert på første etappe i Giro d'Italia. Målet ble nådd med 9 sekunders margin til toer Geraint Thomas (Sky) og 13 sekunder til treer Alex Rasmussen (Garmin).

– Jeg har satt opp programmet mitt hele vinteren og våren etter Paris - Roubaix og denne prologen. Jeg visste at jeg hadde det som skulle til for å vinne og følte meg selvsikker i dagene før starten. De siste kveldene har jeg slitt med å sove, sa Phinney.

Så Giro-fokusert har amerikaneren vært at alt av skjermsparere og bakgrunner på telefoner og datamaskiner har hatt Giro d'Italia-logo det siste halvåret.

Beste nordmann

Etter melkesyrefesten på første etappe, starter Giro d'Italia for alvor for proffsyklist Alexander Kristoff (24) søndag.

Katjusja-rytteren ble beste nordmann på den korte tempoetappen over 8,7 kilometer som innledet treukersrittet. Men 63.-plass var ikke til å juble for.

– Jeg følte det gikk OK. Det var teknisk i starten og motvind på vei «hjem». Det sa litt stopp, og jeg slet siste del, men fikk tatt ut alt. Det er jeg fornøyd med, sa Alexander Kristoff.

Spurteren gleder seg til de kommende dagene. Da bys det på paddeflate etapper i Danmark. Annen etappe over 206 kilometer vil bli et voldsomt slit i sidevinden, men verre slit enn på startetappen kan det neppe bli for stavangermannen.

– Giro d'Italia starter skikkelig for min del søndag, slo han fast.

Kristoff endte 48 sekunder bak vinner Taylor Phinney på den korte tempoetappen. Thor Hushovd endte ett sekund og fire plasseringer bak sin ti år yngre landsmann.

Kristoffs seierssjanse byr seg kanskje allerede på annen etappe. I så fall må han håpe på at vind og vær sliter ut spurtrivaler som Mark Cavendish, Tyler Farrar, Daniele Bennati og flere andre før avslutningen i slak motbakke til utsiden av Herning.

På 169.-plass endte Gabriel Rasch i hans første ritt på nesten halvannen måned. Han ble frakjørt med 1.19 minutt.

– Prolog er ikke min sterke side. Ikke har jeg kjørt løp på lenge heller. Men det er godt å være i gang etter fem uker med skader og dritt. Jeg sto og frøs i 8-10 minutter før start, så fikk jeg melkesyre opp til ørene etter 400 meter. I fortsettelsen må jeg ta en dag om gangen. Jeg håper på en stigende formkurve utover i rittet, sa Rasch.

Giro d'Italia fortsetter med 206 kilometer med start og mål i Herning søndag. Rittet avsluttes 27. mai. (ANB-NTB)

Artikkeltags