Sorg i hele Idretts-Norge

Alexander Dale Oen.

Alexander Dale Oen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Et samlet Idretts-Norge var i sjokk og sorg etter svømmeren Alexander Dale Oens tragiske død.

DEL

26-åringen døde av hjertestans under et treningsopphold i Flagstaff i USA mandag kveld lokal tid.

– Han var en stor idrettsutøver for et lite land, sa statsminister Jens Stoltenberg da han fikk budskapet om Alexander Dale Oens død.

Toppene i Idretts-Norge stilte seg bak statsministeren.

– Et ubegripelig tap og veldig trist. Vi er mer eller mindre i sjokk over en slik ufattelig tragedie, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til NTB.

– Alexander var en stor utøver, og han var også en utøver med en stor personlighet og et stort menneske som mange har tatt del i og hatt glede av. Det er det mange av oss som har erfart, la Aambø til.

Rørte

Idrettspresident Børre Rognlien sier han husker Dale Oen først og fremst som en svært spesiell idrettsutøver, men også som et medmenneske utenom det vanlige.

– Alle husker jo hans opptreden under VM i fjor, sier Rognlien til NTB. Han tenker på Dale Oens tårer på seierspallen etter terroranslagene i Oslo og Buskerud 22. juli.

– Vi synes det er helt grusomt. Spesielt for familien og dem som sto ham nærmest, men også alle andre. Dette er helt grusomt også for Svømme-Norge og hele Idretts-Norge, sier Eknes til NTB.

Rask hjelp

Dale Oen ble erklært død på sykehuset Flagstaff Medical Center kl. 06 norsk tid 1. mai, 20 dager før han skulle fylt 27 år.

Det var treningskamerater som reagert på at Dale Oen brukte lang tid i dusjen mandag ettermiddag lokal tid. De fant ham deretter livløs på badet. Olympiatoppens lege Ola Rønsen kom raskt til stedet og satte i gang hjerte- og lungeredning, mens de ventet på ambulansen, som kom 6- 7 minutter senere.

– Alt ble gjennomført etter prosedyrene, og alt ble forsøkt, så det er uendelig trist at vi ikke klarte å gjenopplive ham. Det er vondt å akseptere, men virkeligheten siger etter hvert innover oss, sier Rønsen.

Sjokk

Landslagstrener Petter Løvberg tok tapet tungt.

– Vi er alle i sjokk, og dette er en utenfor-kroppen opplevelse for hele laget her borte. Våre tanker nå går først og fremst til familien som har mistet Alexander så altfor tidlig. Ord kan ikke beskrive den sorgen de og vi kjenner nå. For oss her i Flagstaff er det viktigste nå at vi står sammen og tar vare på svømmerne og hverandre. Det er en uvirkelig situasjon for alle, og vi får noen tøffe dager fremover, sier landslagssjef Petter Løvberg, som er med på turen til USA.

Dale Oen ble verdensmester på 100 meter bryst 25. juli i Shanghai sist sommer. Han rørte en hel nasjon da han dediserte seieren til dem hjemme i Norge etter terroranslagene 22. juli.

Tirsdag ble det lagt ut kondolanseprotokoll ved Olympiatoppens lokaler ved Toppidrettssenteret. I Dale Oen hjemsted Øygarden ble kirken åpnet for de sørgende, og klubben hans Bærumssvømmerne hadde en markering i Nadderudhallen.

På sosiale medier strømmet det inn med kondolansemeldinger fra både idrettsutøvere og menigmann. (ANB-NTB)

Artikkeltags