Strides om teknologien

Michel Platini fnyser av videodømming.

Michel Platini fnyser av videodømming. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Uenighet om innføring av mållinjeteknologi ser ut til å skape en isfront mellom fotballverdenens mektigste menn, Joseph Blatter og Michel Platini.

DEL

Blatter, som er sjef i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), er tilhenger av såkalt «videodømming» som kan vise om en ball har vært over mållinjen eller ikke. Det har han vært siden VM i 2010, og han håper teknologien blir endelig vedtatt på et møte torsdag.

Hans argeste motstander er Michel Platini, presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Franskmannen fnyser av videodømming og foretrekker isteden måldommere, slik som i det nylig avsluttede fotball-EM. Han lar seg ikke berøre av at vertsnasjonen Ukraina ikke fikk scoring da ballen var over streken i 0-1-tapet for England.

Avgjøres torsdag

En avgjørelse rundt mållinjeteknologi skulle egentlig tas mandag, men UEFA har bedt om en utsettelse. Det er denne uken møter i IFAB (fotballens internasjonale styre) i Zürich.

– Vår utøvende komité ber FIFA og IFAB om å starte en åpen debatt om teknologi i fotballen, slik at alle interessenter blir inkludert før det tas en avgjørelse, heter det i en uttalelse fra UEFA.

Men Blatter står ganske så bastant på sitt. Etter måltabben i Ukraina - England, skrev han følgende på sin Twitter-konto: «Etter gårsdagens kamp er GLT (mållinjeteknologi) ikke lenger et alternativ, men en nødvendighet».

Den mektige sveitseren har senere lagt til at han har tillit til at IFAB ser at tiden er inne for en endring.

Frustrert Platini

Det ser åpenbart ikke UEFA-sjefen.

– Jeg er helt imot teknologien fordi det vil invadere hvert eneste område av fotballen, uttalte Platini i helgen.

Han mener at dersom mållinjeteknologi skal innføres, må man også ha sensorer for å oppdage offside, hands og baller som krysser dødlinjen.

– Det (Ukrainas annullerte scoring) var en feil, men det var offside i situasjonen før. Hvorfor ikke ha teknologi på det også? Hva med Maradonas «guds hånd–scoring» i 1986? Hvor stopper det, hvor skal vi stoppe, tordnet franskmannen videre.

Trenger seks av åtte

En eventuell innføring av mållinjeteknologi krever at seks av åtte IFAB-medlemmer stemmer for torsdag. Styret kan enten gå for en teknologi med kameraer eller et såkalt måldommersystem som baserer seg på magnetiske felt.

Dersom teknologien skulle bli vedtatt, kan den bli tatt i bruk allerede i VM for klubblag i slutten av året. Og Blatter vil garantert ha den på plass til fotball-VM i Brasil i 2014. (ANB-NTB)

Artikkeltags