Verdenscupen betyr lite

Marit Bjørgen nedprioriterer verdenscupen.

Marit Bjørgen nedprioriterer verdenscupen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Marit Bjørgen innrømmer at verdenscupen kommer til å få lite oppmerksomhet fra hennes side til vinteren.

DEL

Da er det først og fremst VM og Tour de Ski som gjelder.

Hun tok seg noen timers treningsfri og var mannekeng i Oslo tirsdag. Der viste hun fram «Nansen», den nye VM-genseren fra Dale, og det er den 15. genseren i rekken Marit Bjørgen har mottatt i forbindelse med store mesterskap.

– Jeg er inne i en tøff periode rent treningsmessig akkurat nå. September er en hard måned i så måte. Det er snakk om knallhard og intens trening med stor vekt på intervaller, sier Bjørgen til NTB.

Hun har akkurat kommer tilbake fra en høydesamling på to uker, men det blir ikke mye tid til å puste ut hjemme. Allerede fra søndag venter ny treningssamling, i alpinanlegget på Kvitfjell. Der skal Bjørgen og co. kjøre noen tøffe økter i utfortraseen.

– Du kan godt si at det blir litt trening for Tour de Ski-avslutningen, humrer Bjørgen og tenker på monsterbakken i Val di Fiemme. Samtidig legger hun til at Tour de Ski og VM blir hovedmålene denne vinteren, mens verdenscupen kommer til å bli tonet noe ned.

Stå over

– Det er klart at det er en drøm og et håp for meg å kunne gå til topps i Tour de Ski, for det har jeg jo ikke klart tidligere, men VM er også et stort mål. Det er alltid gjevt å vinne VM-medaljer, og selv om jeg har noen fra før, så vil jeg stadig ha flere, sier VM-dronningen fra Holmenkollen for snart to år siden.

For første gang på flere år skal Bjørgen gå både Tour de Ski og et stort internasjonalt mesterskap i en og samme sesong.

– Det har jeg ikke gjort på veldig lenge, så det er klart det blir litt annerledes enn jeg er vant til. Jeg kommer i alle fall til å stå over en del løp i verdenscupen for å kunne være på topp både i Tour de Ski i romjula og nyttårshelgen samt i VM i slutten av februar.

– Allerede er det helt klart at jeg ikke kommer til å reise til verdenscuprennene i Canada, slår hun fast. Det betyr at rennene i Quebec og Canmore, OL-arenaen i langrenn fra 1988, kommer til å gå uten Bjørgen. Da kommer hun til å trene og gjøre unna den siste finpussen til Tour de Ski i stedet for å kjempe om verdenscuppoeng på den andre siden av Atlanterhavet.

Ned prioritert

– For å nå målene kommer jeg helt klart til å nedprioritere verdenscupen den kommende sesongen, forteller Bjørgen, som har fått gjort unna alt det planlagte treningsarbeidet fram til nå, uten å ha vært plaget av verken sykdom eller skader.

Det er en tøff sesong hun går i møte, men også en veldig spesiell sesong, for når hun kommer til Val di Fiemme i februar, kan hun feire et aldri så lite jubileum. Da er det nøyaktig ti år siden hun vant sitt første VM-gull. Det skjedde nettopp i kommende vinters VM-by på sprinten i 2003.

Etter det er det blitt ytterligere sju VM-gull på henne, og de siste fire tok hun i VM på hjemmebane i Kollen for snart to år siden.

– Jeg må vel innrømme at jeg er like sulten på å ta VM-medaljer nå som jeg var for to år siden, for det er klart det er veldig gjevt å vinne gull i VM, innrømmer Bjørgen.

Nå ser hun fram til et par knallharde økter uten ski på beina, men i slutten av oktober er hun i gang igjen med ski på beina. Da er det tradisjonell samling på isbreen i Val Senales. Når hun spenner på seg skiene der, blir det første gang siden juni at det blir trening på snøunderlag. (ANB-NTB)

Artikkeltags