Veteranene holder koken

Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad foran Bislett stadion,  *** Local Caption *** Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad guider det friidrettsinteresserte norske TV-publikummet gjennom VM i timevis hver dag.

Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad foran Bislett stadion, *** Local Caption *** Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad guider det friidrettsinteresserte norske TV-publikummet gjennom VM i timevis hver dag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Noen er skadet og andre er tatt for doping, men Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad holder stand.

DEL

De to har sittet sammen i kommentatorboksen siden Barcelona-OL i 1992, og de har ikke tall på hvor mange øvelser, tider og andre resultater de har formidlet i alle disse årene.

Nå er de selvsagt på plass i Moskva-VM, og selv om Lars Lystad begynner å trekke på årene, har ikke de to noen tanker om å avslutte. Det er EM i Zürich neste år og VM i Beijing i 2015, og ingen bør vel være overrasket om stemmene til Ellefsen og Lystad kommer til å høres også derfra.

– I denne jobben er det viktig å være dedikert. Vi må ha et forhold til tall, tider og navn, og det gjelder å være godt forberedt, sier Lystad til NTB.

– Er vi ikke godt forberedt, merkes det umiddelbart, legger Ellefsen til, og begge er enig om at en stor del av jobben ligger nettopp i timevis med forberedelser.

– Å kommentere fra et VM er veldig spesielt, for det er så mange utøvere med her som vi aldri hører om ellers. Det gjør at forberedelsene blir enda viktigere, for her det med utøvere som er like ukjente for oss som for den vanlige seer, forteller Lystad.

Karen-Marie Ellefsen er helt enig.

– Vi bruker det meste av fritiden vår både her og ellers på forberedelser. Vi må oppdatere oss kontinuerlig. Ofte er det slik at vi bare bruker 15 prosent av det vi har forberedt, men problemet er at vi ikke vet hvilke 15 prosent som er nødvendig og som blir brukt, sier hun til NTB.

I de siste årene har de hatt med Vebjørn Rodal som ekspertkommentator. Han er ekspert i både tekniske øvelser og i løp, men ellers er fordelingen slik at Ellefsen kommenterer det tekniske (hopp og kast), mens Lystad tar seg av løpsøvelsene.

– Jeg begynte sammen med Knut Bjørnsen i 1986. Da tok jeg over kommenteringen av de tekniske øvelsene etter Per Jorsett. Det var naturlig at jeg fortsatte med det etter at Lars (Lystad) ble makkeren min, sier Ellefsen.

De to har kommentert alt som har vært av store mesterskap sammen siden 1992. Det gjelder EM, VM og OL. De har vært på utallige arenaer og sett mye rart, men de er samstemte i at arbeidsforholdene på Lusjniki stadion er gode.

– Det er jo internasjonale standarder som styrer TV-produksjonen, men jeg må innrømme at det er bedre her enn jeg hadde trodd, innrømmer Lystad. Han legger ikke skjul på at han synes VM-stadion i Moskva er stor og flott.

– Jeg vil si at alt fungerer utmerket. Det eneste vi mangler er noen flere publikummere, mener Ellefsen.

De to NRK-veteranene holder koken, og de håper de skal fortsette med det gjennom noen flere mesterskap. Ingen av dem har tenkt å gi seg.

– Jeg håper jeg får fortsette med dette noen år til, men det er jo ikke jeg som bestemmer det, sier Ellefsen.

– Jeg storkoser meg og har det moro. Det håper jeg å fortsette med litt til, jeg også, legger Lars Lystad til. (ANB-NTB)

Artikkeltags