Mot slutten for siste norske tobakksfabrikk

Artikkelen er over 15 år gammel

Forslaget til statsbudsjett kan bety kroken på døra for den siste norskeide tobakksfabrikken, Asbjørnsens Tobaksfabrikk i Kristiansand.

DEL

Asbjørnsens Tobaksfabrik trues med nedleggelse, etter at regjeringen foreslo å øke avgiften på rulletobakk med nesten 50 prosent. Blir forslaget vedtatt av Stortinget betyr det at en pakke rulletobakk vil koste opp mot 150 kroner.

Fabrikkeier Asbjørn Fredrik Asbjørnsen sier til NRK at han ikke tror Asbjørnsens Tobaksfabrik har en sjanse hvis de nye avgiftene blir realisert.

Asbjørnsens Tobaksfabrikk har i dag 32 ansatte og hadde i fjor en omsetning på 50 millioner kroner. Bedriften feiret 150 år i familiens eie i år.

– En slik virksomhet ville blitt forbudt hvis den skulle startet opp i dag, konstaterer stortingsrepresentant fra Høyre og Kristiansand, Peter Gitmark. Han synes ikke synd på Asbjørnsen og de ansatte ved tobakksfabrikken.

– Vi blir jo nærmest stemplet som drapsmenn, selv om vi lager et lovlig produkt, svarer hovedtillitsvalgt for Nærings og nytelsesmiddalarbeiderforbundet på fabrikken, Hans Petter Horve. Han godtar ikke politikernes begrunnelse.

Artikkeltags