Advarer mot pop-up-faktura

Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet arbeider med å få stoppet pop-up-faktura som i stadig større grad dukker opp på norske PC-skjermer.

Seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet arbeider med å få stoppet pop-up-faktura som i stadig større grad dukker opp på norske PC-skjermer. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Forbrukerombudet advarer mot betalingskrav som plutselig spretter opp på PC-skjermen.

DEL

Forbrukerombudet har mottatt en rekke henvendelser fra forbrukere som får regninger fra det utenlandske selskapet Platte Media opp på PC-skjermen med jevne mellomrom, såkalt pop-up-faktura.

I disse regningene kreves det betaling for abonnement på voksenunderholdning.

– Vi kjenner ikke sikkert til om selskapet lager innholdet på disse sidene selv. Det dreier seg om blant annet pornosider samt en del filmsider der brukerne må betale for å få tilgang, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vil stoppe praksisen

Haug opplyser at det er Platte Media som har lagd faktureringsverktøyet som nå dukker opp på norske PC-skjermer.

Regningen har ingen annen informasjon enn IP-adressen til den datamaskinen som er benyttet ved surfing på Platte Medias nettsider. Regningen genereres av en type programvare som lastes ned ved besøk på nettsidene til Platte Media.

– Platte Medias fremgangsmåte er problematisk i forhold til en rekke lovbestemmelser. Vi kommer derfor til å forfølge denne saken både nasjonalt og internasjonalt for å få satt en stopper for denne praksisen, sier seksjonssjef Frode Elton Haug i Forbrukerombudet.

Mulig å fjerne

Pop-up-fakturaen fra Platte Media er en type programvare som kan avinstalleres.

Programvaren kan fjernes ved å bruke sikkerhetsverktøy du allerede har installert på PC-en din. Eventuelt kan det lastes ned gratis programvare, som for eksempel Ad-Aware, som fjerner dette programmet.

Forbrukerombudet advarer mot å godta nedlasting av programvare ved besøk på nettsider en ikke kjenner til.

– Som regel vil du få en advarsel om at du er i ferd med å laste ned programvare, og da bør du trykke «cancel» eller «avbryt» med mindre du er sikker på at nettsiden er til å stole på, sier Frode Elton Haug. (ANB)

Artikkeltags