Dekoder-revolusjon

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Canal Digitals nye opptaksdekoder er milevis bedre enn den gamle.

DEL

[Teknofil.no] Skal du se TV i dag, trenger du en dekoder. Som Canal Digital-kunde har opptaksdekoderen fra Sagem vært eneste alternativ frem til nå. Det er ikke til å legge skjul på at opptakeren fra Sagem har skapt hodebry for mange.

Nå har vi fått Canal Digitals nye opptaksdekoder ADB HD PVR 5720 CDX på testbenken.

Og vi er ikke i tvil; er du kunde hos Canal Digital er det denne du skal ha.


Stabil

Vi har stresstestet ADB-dekoderen med både opptak, filmleie og frenetisk skifting av kanaler. Og opptakeren har i skrivende stund ikke låst seg en eneste gang.

Den har tvert i mot taklet alle utfordringene uten problemer. Den er en ren fryd å bruke - sammenlignet med den nåværende opptakeren fra Sagem.


Rask

For ADB HD PVR 5720 CDX er langt mer responsiv enn sin forgjenger. Oppstartstiden er kun tre-fire sekunder fra du slår den på til bildet vises. Også menyene går raskt å bla seg igjennom, og fjernkontrollen responderer raskere og mer presist.

Det tiltross for at det er samme fjernkontroll som følger med ADB-dekoderen, som du bruker på Sagem-boksen i dag.


Støysvak

En av de ulempene med opptaksdekoderen fra Sagem er støy. Det er ikke uten grunn at den blant annet har fått tilnavnet "Hårføneren".

Dette hadde nok Canal Digital friskt i minnet da de valgte ADB som sin neste leverandør av opptaker. For den nye PVR-en er nemlig meget støysvak. Viften på baksiden er fjernet, og i tillegg er det valgt støysvake komponenter. Sammen med et stivt karosseri er resultatet en forbløffende stillegående dekoder. Eneste måten du kan høre at denne avgir støy, er å legge øret inntil selve dekoderen.

Bedre grafikk

Grafikken er noe av det første vi biter oss merke i når dekoderen er koblet opp. Sammenlignet med Sagem-ens brukergrensesnitt er grafikken på ADB-dekoderen mye mer moderne, med HD-kvalitet i både menyer og den elektroniske programguiden (EPG).

Trykker du på Meny-knappen får du frem en ikonbasert grafikk, som vises nederst i bildet. Ikonene er godt beskrivende, og sammen med hjelpeteksten øverst i bildet, er menyen lett å finne frem i.

De små informasjonsboksene som kommer opp når du for eksempel bytter kanal, har også blitt mye bedre. I den høyre boksen ser du hvilket program som sendes akkurat nå og hvilket program som kommer etterpå. På denne grafikken kan du også trykke på Info-knappen for å få vite mer om hva programmet inneholder. Du kan også sette i gang opptak av programmet via denne grafikken.

Boksen til høyre viser hvilken kanal du er på, og her kan du også få opp alternativer. Blant annet å få opp hele kanallisten. I denne listen savner vi en liten funksjon fra Sagem-dekoderen. Det går nemlig ikke å trykke til høyre for å hoppe mange kanaler nedover på listen. I stedet bytter listen mellom TV- og radiokanaler.


Ny EPG

Også EPG-en har fått en real overhaling av utseende, og er nå mer oversiktlig og lesbar enn tidligere. Når du har fremme EPG-oversikten vises programmet du ser på i bakgrunnen gjennom den delvis transparente grafikken.

Du kan også velge mellom to forskjellige EPG-er. Den ene er en tradisjonell matriseoversikt, der du kan se hva en rekke kanaler sender nå og i tiden fremover. Den andre viser de enkelte kanalene som en egen boks midt på skjermen, der du kan bla deg nedover for å se hva kanalen sender, eller sidelengs til neste kanal.

I begge utgavene av EPG-en kan du merke innhold du ønsker å ta opp. Da kan du enten gjøre et enkelt opptak, eller velge at dekoderen skal ta opp i serie, om for eksempel programmet går over flere episoder. Du kan også gjøre manuelle opptak.


Filmleie

En av de store svakhetene med Sagem-dekoderen, er at den ikke kan håndtere filmleie. Video On Demand (VOD) har de siste årene vokst i popularitet. Med ADB HD PVR 5720 CDX er (selvfølgelig) filmleie på plass.

Via Canal Digital Go kan du velge og vrake mellom 2 500 filmtitler. Det er listet opp blant annet de 20 mest sette filmene, premierer og nyheter. En svakhet med filmeleien er at du ikke kan leie film i HD-kvalitet. Dette håper vi vil blir endret på.


Fjernbetjent

Den nye dekoderen fra ADB kan også fjernstyres med for eksempel mobiltelefonen din. Ved å koble dekoderen til internett kan du logge deg på dekoderen din fra en nettside via mobilen og sette i gang opptak.

Canal Digital jobber også med å lage dedikerte apps til blant annet iPhone, iPad og Android-enheter. Det er ikke klart når disse appene kommer på markedet men vi kommer tilbake med en test av denne når den tid kommer.


Kun ett opptak av gangenI løpet av helgen har vi testet dekoderen med mange opptak. ADB-PVRen har fått med seg alle opptakene vi gjorde uten problemer, men det er allikevel en svakhet med dekoderen.

Den kan nemlig ikke ta opp fra mer enn en kanal av gangen. Dette har vi fått beskjed om at vil bli endret med en oppdatering i fremtiden, men enn så lenge kan du altså kun gjøre et opptak av gangen. Dog er det mulig å se på et opptak du allerede har gjort, mens du gjør et annet.Men en ting vi satte pris på er oversikten over opptakene dine. Denne er enkel og oversiktlig, der du blant annet har et lite vindu som viser innholdet du har tatt opp. Det er også dette vinduet som gjør at parabolversjonen av dekoderen blir utsatt på grunn av mangel på en sladd, om du har tatt opp pornografisk innhold.


Bedre bildekvalitetDen nye opptaksdekoderen fra ADB gir deg også bedre bildekvalitet. Spesielt får standardsendingene bedre skarphet og farger, noe som betyr at flesteparten av kanalene dine får bedre bilde.

ADB-en er også bedre på HD enn dekoderen fra Sagem, men forskjellen er ikke like tydelig som på standardsendiger etter vår mening.


Kjøp den når den kommer

Den nye dekoderen fra ADB vil koste 3 490 kroner for nye kunder. Men er du en av mange som sitter med en opptaksdekoder fra Sagem er det mulighet for å gjøre en god handel på den nye PVR-en fra ADB.

For som eksisterende Canal Digital-kunde kan du frem til 30.november kjøpe ADB HD PVR 5720 CDX for 1 490 kroner. Det betyr at du får 2 000 kroner i avslag, noe som veier opp litt for kjøpet av Sagem-dekoderen.


Konklusjon

Canal Digital har valgt en solid og stabil dekoder i ADB HD PVR 5720 CDX. Etter å ha testet denne i noen dager, er det overhode ikke noe tema å gå tilbake til den gamle Sagem-dekoderen.

For ADB-modellen slår den nåværende dekoderen ned i støvlene på alle punkter. Det eneste de to dekoderne har til felles er fjernkontrollen.

PVR 5720CDX har vist seg å være meget stabil under bruk, og har ikke hengt seg opp eller fått hikke i de dagene vi har stresstestet den. Her hadde Sagem-en med overveiende sannsynlighet måtte kastet inn håndkleet minst en gang.

Videre er ADB-dekoderen kraftig forbedret når det kommer til støy. Her har støyende elementer som en vifte blitt fjernet. Samtidig er det fokusert på stillegående komponenter, der i blant den innebygde harddisken. Resultatet er en tilnærmet støyfri opplevelse. En ren befrielse i forhold til dagens alternativ.

Du får også en bedre brukeropplevelse med ADB-dekoderen. Menyene har fått en kraftig overhaling grafikkmessig, med HD-oppløsning i både meny og den elektroniske programguiden. Samtidig er det kraftigere komponenter under panseret, slik at responsen fra dekoderen er raskere. Den bruker eksempelvis ikke mer enn tre-fire sekunder fra du slår den på til bildet vises.

Canal Digital får også på plass filmleie med den nye opptakeren fra sveitsiske ADB. Via tjenesten Canal Digital Go kan du nå velge mellom 2 500 filmtitler og leie disse direkte fra godstolen.

Men ADB-dekoderen har også et par negative sider. Før det første kan du ikke leie filmer via filmleietjenesten i HD. For det andre kan du ikke ta opp mer enn ett program av gangen. Ja, du leste riktig. Canal Digital jobber med en oppdateringen av programvaren slik at du skal kunne ta opp to programmer samtidig, men enn så lenge må du altså nøye deg med ett.

Alt i alt kommer ADB-dekoderen som et friskt pust inn i stereobenken. Har du en opptaksdekoder fra Sagem i dag vil vi anbefale deg å kassere denne snarest, og gå for ADB HD PVR 5720 CDX. Den kommer til å gi deg en ny TV-opplevelse og er verdt hver eneste krone. Anbefales. (ANB)

FAKTA: ADB HD PVR 5720 CDX

Lagringskapasitet: 500 GB

Tilsvarer 80 timer opptak i HD-kvalitet, eller 240 timer med standardsendinger.

Filmleie: Ja

Spoling: Opptil 64X hastighet

Tilkoblinger: 2X Scart, Analog audio ut, Komponent, USB, HDMI, Digital optisk utm, Lan.

Pris: 3.490 kroner for nye kunder.

Er du eksisterende Canal Digital-kunde får du dekoderen til 1.490 kroner om du kjøper den før 1.desember

Artikkeltags