Slik slipper du NRK-lisensen

Åshild Indresøvde i Elkjøp vil selge TV-er som ikke utløser lisensplikt.

Åshild Indresøvde i Elkjøp vil selge TV-er som ikke utløser lisensplikt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Men NRK er ikke redd for konsekvensene.

DEL

[Nettavisen]  I alle norske hjem hvor det befinner seg en fjernsynsmottaker, må det betales kringkastingsavgift. Det kan det nå bli slutt på.

TV-er uten mulighet for å ta imot tradisjonelle fjernsynssignaler, såkalte monitorer, kommer nå for salg til forbrukerne.

– Når vi selger en TV med tuner, er vi som kjent pliktig til å rapportere det til NRK. TV-ene som kommer for salg neste uke har ikke innebygd tuner og utløser altså ikke lisens, sier kommunikasjonsdirektør Åshild Indresøvde i Elkjøp til Nettavisen. 

Hun forteller at elektronikkjeden lenge har opplevd etterspørsel etter en slik TV og har derfor utviklet disse produktene i samarbeid med en leverandør.

– Vi opplever i dag fra tid til annen at kunder ber oss om å sende TV-er med tuner til verkstedet vårt for plombering, fordi de ikke ønsker å bruke TV-en til å se tradisjonell TV. En slik jobb er både tungvint for kunden og koster penger. Derfor kommer nå disse, sier Indresøvde.

Lisensfritaket gjelder kun dersom husstanden ikke har annet utstyr som kan motta TV-signaler, eksempelvis en opptaker eller dekoder.

NRK bekrefter at skjermene vil kunne gi lisensfritak.

– En ren monitor, altså en skjerm som ikke inneholder en tuner eller dekoderteknologi, er per definisjon ikke en fjernsynsmottaker og omfattes da ikke av avgiftsbestemmelsene. Så enkelt er det, sier avdelingsleder Freddy Lysfjord for NRK Lisensavdeling til Nettavisen.

– Men dersom husstanden annet lisenspliktig utstyr skal man være registrert med lisens, understreker han.

– Vil dette få konsekvenser for NRKs lisensinntekter?

– De fleste har i dag en dekoder med et abonnement, så sånn sett vil ikke dette få noen stor betydning, sier lisens-sjefen. (ANB)

Artikkeltags