Ny svindeltrend

Lyssky virksomhet: Svindlere kjøper PC-er eller annen elektronikk på kreditt, melder varene stjålet, innkasserer forsikringen og leverer deretter varene tilbake til butikken.

Lyssky virksomhet: Svindlere kjøper PC-er eller annen elektronikk på kreditt, melder varene stjålet, innkasserer forsikringen og leverer deretter varene tilbake til butikken. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo: I sommer har det dukket opp en ny type forsikringssvindel, som i første rekke gjelder elektrovarer.

DEL

Men forsikringsselskapene er kjappe til å fange opp nye svindeltrender, og i tiden framover vil derfor alle meldte tyverier av elektroartikler bli kontrollert bedre enn før.

Kredittkjøp

– Den nye trenden innebærer at svindlere kjøper elektronisk utstyr på kreditt, forsikrer det, og litt senere melder de utstyret stjålet til forsikringsselskapet. Deretter leverer de varene tilbake til butikken, som har åpent kjøp i 30 dager. Slik får de raskt tjente 15.000 kroner, som er beløpsgrensen på hva man kan få erstattet ved tap av eiendeler, sier Lars Wiig, avdelingsleder for Oppgjør i KLP Skadeforsikring.

– Slike kreative, men enkle metoder, er noe som sprer seg raskt blant ungdom. Det er kameraer og PC-er som er mest utsatt for denne forsikringssvindeltrenden, sier han.

Ikke så smarte

Men svindlerne er kanskje ikke så smarte som de tror.

Nå sørger nemlig oppgjørsavdelingen i KLP for å innhente originalkvittering fra den som melder skaden.

Deretter kontakter de butikken for å spørre om varen er returnert.

Dette gjelder særlig krav som nærmer seg beløpsgrensen for nytt elektronisk utstyr.

Samfunnsproblem

– Vi ønsker å hjelpe en uheldig kunde raskt og greit, men hvis noe rundt skadesaken gjør at varselklokkene ringer, tar vi oss tid til å sjekke nøyere, fastslår Lars Wiig.

– Alle de ærlige kundene vi har, og dem er det fleste av, forventer at vi slår hardt ned på dette samfunnsproblemet.

Forsikringssvindlere risikerer å miste erstatning eller bli sagt opp som kunde på kort varsel.

I tillegg kan forsikringsselskapet politianmelde forholdet. Strafferammen for forsikringssvindel er opptil seks års ubetinget fengsel.

Oppgradere iPhone

Et annet eksempel på forsikringssvindel finner sted når iPhone og andre smarttelefoner skifter modell.

– Da finnes det alltid noen som ønsker litt for sterkt å oppgradere til den nyeste, forteller Wiig.

– Når en «gammel» iPhone plutselig blir stjålet eller skadet, sjekker vi derfor ordentlig ut forholdene rundt hendelsen; hvordan telefonen ble stjålet eller skadet og om tyveriet er meldt til politiet. Vi sjekker også alltid om telefonen er sperret. (ANB)

Artikkeltags