Velg riktig kamera

Kamera er et must 17. mai.

Kamera er et must 17. mai. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Skal du ha nytt kamera til nasjonaldagen, bør du lese disse rådene.

DEL

[Akam.no] Nasjonaldagen nærmer seg med stormskritt, og bunader hentes frem fra skapet og justeres for passform over hele landet. Finstasen skal på, våren og grunnloven feires, og ungene skal få nok av pølser og is for hele resten av året.

Men har du kamera til å forevige det hele med?

Frykt ikke, for uansett budsjett har Akam forslag til hvilke kamera du bør se nærmere på før 17. mai kommer altfor nært. Her kommer vi med et knippe anbefalinger i ulike prisklasser, og disse er beregnet på folk som ikke har kamera fra før. Dermed er det for eksempel priser inklusive objektiv vi konsentrerer oss om, hva systemkameraer angår.


Under 1000 kroner

Kompaktkamera:

I denne prisklassen er det veldig mye rask og ikke så veldig mye bra, men enkelte gullkorn finnes, som for eksempel dette kompaktkameraet fra Casio:

Casio EX-H20G: Fra 990 kroner.Dette er nok ikke det som fungerer best i dårlig lys, men det har svært mye annet å tilby for en veldig rimelig penge. Her får du både god vidvinkel og 10 x zoom, helt grei lysstyrke, og 14 megapikslers oppløsning. I tillegg stiller H20G med HD-videoopptak (720p), og dette varpet av et kamera har til og med innebygget GPS, slik at du enkelt og greit kan holde styr på hvor bildene er tatt.

Til under tusenlappen er det dessverre ingen systemkameraer å få, verken med eller uten speil. Skal du ha noe slikt til denne prisen må du ut på bruktmarkedet og lete der, og selv da vil du knapt finne noe om du ikke ser på svært gamle og velbrukte modeller. Vi anbefaler det ikke.


Under 2000 kroner

Kompaktkamera:

Har du litt mer penger i budsjettet enn som så, er det fremdeles Casio som har mest å by på:

Casio Exilim EX-ZR100: Fra 1495 kroner.ZR100 ble testvinner da Akam testet det, og fikk gjennomgående høye karakterer, takket være en godt sammensatt pakke til en rimelig pris. ZR100 er et solid kamera som gir et kvalitetsinntrykk. Det er enkelt nok til at alle kan bruke det, likevel har det en rekke avanserte funksjoner og 12,5x zoom. Det som virkelig skiller kameraet fra alle andre er den enorme hastigheten på seriebilder (inntil 40 pr. sekund) og video som kameraet utnytter til fulle i flere funksjoner. ZR100 har høy brukervennlighet, god batterikapasitet og ingen virkelig store svakheter. Vi kunne ønsket oss noe bedre hjørneskarphet på bildene.

Les testen av Casio Exilim EX-ZR100

Speilløst:

Du får i skrivende stund ikke noe speilløst systemkamera med objektiv til under to tusen kroner, men for en femhundrelapp mer har Panasonic denne lille sjarmøren:Panasonic Lumix DMC-GF2: Fra 2499 kroner

Panasonic GF2 er ikke akkurat noen ungfole lenger, men det er like fullt mye kamera for pengene, til denne prisen. Panasonic GF2 bruker objektiver i microFourThirds-systemet, som er det best utbygde objektivsystemet for speilløse kameraer nå om dagen. Objektivutvalget er med andre ord stort, og GF2 er i tillegg et fleksibelt kamera. Det kan benytte elektronisk søker, har innebygget blits og er lite og kompakt.

Les mer om Panasonic Lumix DMC-GF2


2000-3000 kroner

I denne prisklassen begynner mulighetene å åpne seg, og gode kjøp står i kø.

Kompaktkamera:

Panasonic Lumix DMC-TZ30: Fra 2985 kronerMed TZ30 får du et svært fleksibelt kompaktkamera for en forholdsvis rimelig penge. TZ30 kan tilby 24 mm vidvinkel og ikke mindre enn 20x zoom. Oppløsningen er på 14 megapiksler, og det kan også ta opp video i FullHD (1080p). I tillegg har det innebygget GPS som kan holde orden på hvor bildene er tatt, slik at du enkelt kan sortere bildene i etterkant.Speilløst:

Panasonic Lumix DMC-GF3: Fra 2790 kroner

Panasonic GF3 er etterfølgeren til GF2 som vi har nevnt tidligere i denne artikkelen. GF3 kan ikke benytte ekstra elektronisk søker som GF2 kan, men er likevel en kapabel liten tass av et kamera. Det er litt mindre enn forgjengeren, men er nesten identisk ellers.

Les vår sniktitt på Panasonic Lumix DMC-GF3

Speilrefleks:

Utrolig nok finnes det flere gode speilreflekskjøp for under 3000 kroner, inklusive objektiv, og vi har sett oss ut to stykker her.

Canon EOS 1100D: Fra 2890 kronerCanon EOS 1100D er et godt kamera for nybegynneren, og en innstegsmodell til det enorme Canon-systemet. Med dette kameraet får du 12 megapikslers stillbilder, i god bildekvalitet, og videoopptak i HD (720p). Kameraet er en smule begrenset i funksjonsutvalget, men likevel svært mye kamera for pengene. Objektivet som følger med har oftest ikke innebygget bildestabilisator, så finner du et tilbud med et objektiv som har det, er det bare å slå til.

Pentax K-r: Fra 2999 kroner.Pentax K-r er noen kroner dyrere enn Canon EOS 1100D men tilbyr da også en del mer. Oppløsningen er den samme både på stillbilder og video, men Pentax K-r har større og mer høyoppløst skjerm, betydelig høyere opptakshastighet, og tåler også mere julig i det fri. I tillegg har det innebygget bildestabilisator og en svært smart batteriløsning som lar deg benytte standardbatteriet til vanlig og AA-batterier om det er nødvendig. Det er i det hele tatt vanskelig å gjøre et bedre kjøp enn dette for tre tusenlapper.

Les mer om Pentax K-r


3000-4000 kroner

For kun få år siden var det ganske utrolig å få et godt kamera for mellom tre og fire tusen kroner. Nå, derimot, er det ingen sak. Med dette budsjettet har du flere valg, men vi presenterer bare våre favoritter her.

Kompaktkamera:

Canon PowerShot S100: Fra 3345 kronerCanon PowerShot S100 er proffenes favorittkompakt, og ikke uten grunn. Foruten å være lite og lommevennlig har det god bildekvalitet og utmerket lysstyrke. Rundt objektivet har S100 en kontrollring og du kan selv velge hva den brukes til. Tempoet på 9,6 bilder per sekund er heller ikke noe å kimse av, og som en bonus får du også videoopptak i FullHD, 24 mm vidvinkel og innebygget GPS. Zoomen er imidlertid ikke den lengste, med 5x, men det holder for de fleste.

Les testen av Canon PowerShot S100Speilløst:

Nikon 1 J1: Fra 3390 kroner

Nikon burde være velkjent for de fleste, og også de har nå sitt eget speilløse system. For øyeblikket finnes det to kameraer i dette, hvor J1 er det rimeligste. Likevel har det samme bildekvalitet og opptakstempo som storebroren. Det kan ikke bruke ekstern blits eller GPS-enhet, men har en rekke fine funksjoner for å ta best mulige bilder. Blant annet kan det ta 60 bilder i sekundet og velge ut det beste bildet i sekvensen for deg. Med en overgang kan du til og med bruke Nikon-optikk for speilrefleks.

Les mer om Nikon 1Speilrefleks:

Nikon D3100: Fra 3490 kroner

Nikon D3100 har lenge vært Nikons innstegsmodell, og erstattes i disse dager av D3200. Det betyr ikke at D3100 er et dårlig kamera, men snarere at det nå er billigere enn på lenge. For prisen får du et svært pedagogisk kamera som egner seg svært godt for nybegynnere, men som likevel kan tilby god bildekvalitet. D3100 var Nikons første systemkamera med videoopptak i FullHD, og i tillegg har det mulighet for kontinuerlig autofokus mens du filmer.

Les mer om Nikon D3100


4000-5000 kroner

Har du et budsjett på mellom fire og fem tusen kroner, kan du få deg virkelig bra saker. Her er våre forslag:

Kompaktkamera:

Fujifilm FinePix X10: Fra 4485 kronerFå kompaktkameraer er så bra som Fujifilm X10, spesielt etter at Fujifilm satte i det en ny bildebrikke for å bøte på noen tidligere småproblemer. Her er det flusst av unike løsninger som gjør kameraet til noe for seg selv. Blant annet er zoomen manuell og ikke motorstyrt, noe som gjør den mer preesis og betydelig raskere enn konkurrentene. Av-/på-bryteren er koblet til zoomen, slik at kameraet slår seg på i det du zoomer, og i tillegg har det svært god lysstyrke og byggekvalitet, bare for å nevne noe.

Les testen av Fujifilm FinePix X10

Speilløst:

Samsung NX200: Fra 4999 kronerFor like under femtusenlappen får du det som inntil nylig var Samsungs toppmodell. Dette er fremdeles et godt kjøp, for bildekvaliteten er ikke forbedret i modellen som tar over, og forskjellene ellers er heller små. NX200 er et lekkert kamera som kan tilby mye både når det gjelder byggekvalitet, bildekvalitet og funksjoner. I tillegg har Samsung en god samling objektiver tilgjengelig, og den øker stadig.

Les testen av Samsung NX200

Speilrefleks:

Canon EOS 550D: Fra 4590 kroner

Canon EOS 550D har vært på markedet en stund, og har dermed fått tid til å synke nok i pris til å bli et skikkelig godt kjøp. Det har noe av det beste av bildekvalitet i sin prisklasse, og leverer samtidig svært god videokvalitet for pengene. Avanserte funksjoner som hører hjemme på langt dyrere modeller er også på plass, og kameraet fremstår alt i alt som en svært godt avrundet pakke. Objektivet som følger med har også innebygget bildestabilisator og er i tillegg langt bedre optisk enn versjonen uten.Les testen av Canon EOS 550D


Over 5000 kroner

Her tar vi ikke med de virkelig dyre kameraene. Er det dem du er ute etter trenger du sannsynligvis ikke å lese denne artikkelen for å vite hva du skal ha, uansett, og derfor har vi holdt oss til relativt moderate priser, tross alt.Kompaktkamera:

Canon PowerShot G1 X: Fra 7475 kroner

Canon PowerShot G1 X er et av de absolutt beste kompaktkameraene på markedet i dag, utstyrt som det er med mye teknologi fra avanserte speilrefleksmodeller. Likevel, et spesielt kompakt kompaktkamera er det ikke, så ikke forvent at dette skal gli lett og umerkelig ned i skjortelomma. Bildekvalitet, funksjoner, byggekvalitet og optikk er imidlertid helt i toppklasse, og selv om G1 X er langt fra billig, må du et godt stykke opp i pris for å finne noe tilsvarende fra andre produsenter.

Les testen av Canon PowerShot G1 XSpeilløst:

Olympus OM-D E-M5: Fra 10 349 kroner

MicroFourThirds er det best utbygde speilløse systemet i dag, og Olympus' nye toppmodell i det ser ut til å virkelig være lovende. Vi har ikke testet det ferdig ennå, men vi holder på og har kommet så langt at vi kan si det ser veldig bra ut. Det er så nytt at det ennå er dyrt - faktisk er det bare så vidt kommet på markedet - men til gjengjeld kan det tilby riktig så mye: Et nytt bildestabiliseringssystem, et godt 12-50 mm objektiv, videoopptak i FullHD, og 16 megapiksler. Opptakshastigheten er hele 9 bilder per sekund med autofokus kun på første bilde, men skal man ha det på hvert bilde går tempoet ned til ca 4,2 bilder per sekund.

Les mer om Olympus OM-D E-M5Speilrefleks:

Nikon D7000: Fra 9299 kroner

Halvannet år etter at det ble lansert er fremdeles D7000 et svært kapabelt kamera. Sjelden har vi latt oss imponere så til de grader som vi gjorde da vi testet D7000, for dette kameraet representerte dengang et enormt hopp opp fra forgjengeren D90, som i seg selv var et bra kamera. D7000 holder seg godt, og er fremdeles blant de beste i sin klasse, noe som er grunnen til at vi valgte det ut her. Svært god bildekvalitet og funksjonsliste for prisen er stikkordene, og D7000 fikk dermed en velfortjent anbefaling fra oss da vi testet det for et års tid siden.

Les testen av Nikon D7000

Artikkeltags