Vil ha felles web-standard

Tilgangen på offentlig informasjon skal ikke være avhnegig av programvare eller operativsystem, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys.

Tilgangen på offentlig informasjon skal ikke være avhnegig av programvare eller operativsystem, sier fornyingsminister Heidi Grande Røys. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Lyd og video på offentlige nettsteder skal kunne brukes av alle uavhengig av operativsystem, fastslår fornyingsminister Heidi Grande Røys.

DEL

Fra 1. januar i år må alle statlige virksomheter ta i bruk obligatoriske IT-standarder for publisering av dokumenter på offentlige nettsteder. Nå slår SV-statsråden fast at standardløsninger også må dekke lyd og video.

Standardiseringsrådet foreslår at all video- og lydmateriale på offentlige nettsteder skal benytte formatet Ogg. Rådet foreslår også at offentlige virksomheter skal benytte standardene PDF eller ODF når de sender dokumenter til innbyggere og næringsliv.

Demokratisk problem

– Det er et demokratisk problem dersom folk ikke har lik tilgang til offentlig informasjon. Som innbygger skal du kunne forvente lik behandling, uavhengig av hvilken programvare og programvareplattform du som bruker har valgt. Nettbrukerne skal ikke tvinges til å kjøpe programvare fra spesielle leverandører for å få tilgang til offentlig informasjon og tjenester, fastslår statsråden.

I dag opplever mange Linux- og Mac-brukere problemer når de skal se video på offentlige nettsteder fordi mange av disse lener seg på løsninger som bare fungerer på Windows.

Fornøyd

Brukere av andre operativsystem enn Windows hilser den nye ordningen velkommen. Norwegian Unix User Group (NUGG) bruker selv Ogg-formatet på sine nettsider.

– Disse formatene vil gjøre det mulig for alle å benytte opptakene. I dag er det vanskelig å spille av opptak fra blant annet pressekonferanser og stortingsdebatter uten å akseptere svært harde bruksvilkår, heter det i en pressemelding fra gruppen.

– Ogg har vist seg å være et svært godt videoformat, og bildekvaliteten er fullt på høyde med det for eksempel MPEG kan tilby, sier gruppens leder Petter Reinholdtsen. (ANB-NTB)

Artikkeltags