PST overvåker utenlandske studenter

Artikkelen er over 14 år gammel

Politiets sikkerhetstjeneste, PST, mener det finnes hundrevis av utenlandske studenter ved norske universiteter som skaffer seg kunnskap om hvordan de kan utvikle masseødeleggelsesvåpen.

DEL

PST tok kontakt med Universitetet i Bergen (UiB) i fjor høst, og fikk ifølge studentavisen Studvest en liste med 543 studenter utenfor EU, EØS, USA og Canada. Det er flest studenter fra asiatiske og afrikanske land, men flere østeuropeere og søramerikanere er også på listen.

Sikkerhetstjenesten vil nå kartlegge studentene for å finne ut om de representerer en trussel mot Norge og resten av verden.

Ikke-vestlige studenter

Iranske Saeid Shatighi, som skal i gang med å studere medisin i Bergen, står på listen PST har fått.

– Hvorfor vil de berre ha navnet til oss som kommer utenfra Vesten? Og hva skjer med denne listen? Vil den for eksempel bli gjort tilgjengelig for amerikansk etterretning? spør han.

Lederen for PST i Hordaland, Steinar Karlsen, bekrefter at de vil vite om studentene lærer fag som kan brukes til å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

– Det kan være interessant, selvfølgelig, å ha en dialog med en student som har de fagområdene, sier han til NRK.

Reagerer sterkt

Mette M. Torrissen, utdanningsdirektør ved UiB, sier hun ikke gir fra seg mer informasjon om studentene enn hun må.

Advokatforeningen reagerer sterkt på PSTs framgangsmåte.

– Dette er å mistenkeliggjøre hele grupper, sier lederen i Advokatforeningen, Arild Humlen, til Studvest.

PST har også tatt kontakt med flere hundre bedrifter og institusjoner for å bevisstgjøre dem om at det kan finnes utenlandske studenter som er i Norge for å lære seg å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

Artikkeltags