Åtte vitner denne uka

Det blir tid til vitner allerede denne uka.

Det blir tid til vitner allerede denne uka. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Gjennomgangen av obduksjonsrapportene går raskere enn antatt i Oslo tingrett.

DEL

Derfor har retten denne uka også satt av plass til åtte vitner som overlevde massakren på Utøya.

Opprinnelig var planen slik at tolv drap skulle gjennomgås per dag. Nå viser det seg at dette tar mindre tid enn ventet. Onsdag og torsdag er det derfor satt opp tre vitner etter lunsj, mens det fredag er satt opp to vitner, går det fram av en oppdatert fremdriftsplan for terrorrettssaken.

– Vi ser at gjennomgangen av obduksjonsrapportene tar kortere tid enn planlagt, så derfor prøver vi å utnytte mest effektivt den tida vi får til overs, sier aktor Svein Holden til NTB.

Generalsekretæren

Blant de åtte er Bjørn Magnus Jacobsen Ihler, Eivind Rindal og generalsekretær i AUF, Tonje Brenna.

20-åringen Ihler hjalp to gutter på åtte og ni år med å gjemme seg i vannkanten under massakren på Utøya 22. juli. Eivind Rindal (23) klarte å rømme fra øya sammen med elleve andre ungdommer i robåten Reiulf. Anders Behring Breivik skjøt mot båten, men de unngikk så vidt skuddene. Tonje Brenna var sammen med en gruppe ungdommer som spilte døde for å overleve på Utøya.

Gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya startet fredag forrige uke. I tillegg til de korte, tekniske beskrivelsene av drapene, blir hvert offer presentert med et bilde og en kort minnetekst.

Psykiateren

Mandag ettermiddag ble det lagt fram nye bevisoppgaver fra bistandsadvokater og aktoratet. Der går det blant annet fram at også aktoratet ønsker å stevne psykiateren som observerte Anders Behring Breivik som fireåring, Per Olav Næss. Da var han, moren og søsteren innlagt i tre uker på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SSBU).

– Vi ønsker å få belyst observasjoner gjort av tiltalte i barndommen hans, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NRK.

Også bistandsadvokatene ønsker å få vite mer om Breiviks barndom gjennom psykiateren.

– Vi ønsker å få fram hvordan personligheten hans har utviklet seg fra han var liten. Vi mener det passer godt overens med de to siste sakkyndiges vurderinger, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Etter planen skal Næss vitne 8. juni. (ANB-NTB)

Artikkeltags