– De var uskyldige

Statsadvokat Svein Holden (t.h.), bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen (t.v.) og bistandsadvokat Siv Hallgren under mandagens rettssak mot Anders Behring Breivik.

Statsadvokat Svein Holden (t.h.), bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen (t.v.) og bistandsadvokat Siv Hallgren under mandagens rettssak mot Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bistandsadvokatene synes det er viktig å få fram personlig informasjon om de drepte under rettssaken mot Anders Behring Breivik.

DEL

Koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren er blant advokatene som representerer familien til en av de drepte i regjeringskvartalet. Tirsdag ble obduksjonsrapporten gjennomgått.

Under presentasjonen av obduksjonsrapporten gjorde Hallgren et poeng ut av å få fram personlig informasjon om den drepte.

– Vi ønsker å få fram at dette var helt vanlige mennesker med helt alminnelige jobber, sier Hallgren til NTB.

Retten gikk tirsdag gjennom dødsårsaken for fire av de åtte ofrene i regjeringskvartalet. Bistandsadvokatene fortalte om de dreptes arbeid.

– Vi har nå fått beskrevet skadene fra et rettsmedisinsk ståsted. Det man ønsker å gjøre ved å få fram litt av personligheten, er å vise Breivik at dette var uskyldige personer som ikke hadde noe kontakt med hans mål, sier bistandsadvokat Christian Lundin.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen representerer familien til Jon Vegard Lervåg. Han var jurist i lovavdelingen i Justisdepartementet, men hadde ferie 22. juli.

Han skulle bare innom jobben med noen papirer, og var veldig nær bombebilen da den eksploderte. Han ble drept momentant.

– Det er en stor belastning å høre på gjennomgangen av obduksjonsrapporten. Man kan bare tenke seg hvordan dette er for familien. Men verden har godt av å høre hva som skjedde, det er faktisk nødvendig at det kommer fram, sier Larsen.

Aktor Inga Bejer Engh sier det ikke er mye tid til hver av de omkomne.

– Det er slik det er i en rettssak, og det kan nok virke brutalt. Vanligvis er det mer detaljert, men vi ønsker i denne saken å få en oversikt over dødsårsaker. I denne saken har ikke skyldspørsmålet noe stor plass, sier statsadvokat Bejer Engh til NTB.

Bistandsadvokatene syntes det ble en grei gjennomgang av de første obduksjonsrapportene i retten.

– Det er forferdelig å høre på, men de pårørende opplever at rettsdagen er gjennomført med verdighet, sier Hallgren. (ANB-NTB)

Artikkeltags