Drapene ved pumpehuset

Pumpehuset på Utøya ligger helt nede ved vannet hvor mange gjemte seg.

Pumpehuset på Utøya ligger helt nede ved vannet hvor mange gjemte seg. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Krimteknikerne gikk torsdag gjennom obduksjonsrapporten for ni av de 14 som ble drept ved pumpehuset på Utøya.

DEL

Løpende oppdateringer fra rettssalen nederst i saken.

Her ble det ifølge krimteknikerne skutt fra korte avstander, og 14 ungdommer ble drept ved pumpehuset. 13 av dem ble funnet på stedet, mens den siste hadde blitt brakt til land og lå på brygga ved Utvika. Tre av de døde ble funnet ned mot vannet, mens ni ble funnet mellom pumpehuset og vannet.

Bare minutter før hun ble offer for Anders Behring Breiviks kuler, ringte Ruth Benedichte Vatndal Nilsen (15) til moren fortalte at hun elsket familien sin.

Den 15 år gamle jenta døde raskt av skuddet som påførte henne store indre skader i buken. Hun ble funnet ved pumpehuset på Utøya - enkeltåstedet der flest ble drept - liggende tett ved partivennene Henrik Rasmussen (18) og Espen Jørgensen (17).

– En gang iblant dukker det opp en sjelden fugl rett i nærheten. Benedichte var sjelden på alle vis, sa bistandsadvokat Christofer Arnø i minneordet familien hadde bedt ham lese opp.

Tina Sukuvara (18) fra Vadsø ble funnet lenger oppe, på oversiden av pumpehuset. Hun ble skutt én gang i hodet og døde tilnærmet umiddelbart, ifølge rettsmedisineren.

Sukuvara var lærling for å bli barne- og ungdomsarbeider. Hun var leder i Vadsø AUF og sto på lista til kommunestyret ved valget høsten 2011.

Hun var engasjert, tok ansvar og passet på at alle hadde det bra, sa bistandsadvokaten i minneordet fra familien. 18-åringen fikk alle til å føle seg inkludert, og hun viste omsorg for alle. Sukuvara var glad i all friluftsliv, som jakt og fiske, og reiste gjerne på hytta alene, med hunden som eneste selskap.

Porntip Ardam (21), Thomas Margido Antonsen (16) og Ismail Haji Ahmed (19) ble alle skutt i hodet på nært hold.

Porntip Ardam (21) vokste opp i Kristiansand. Pamela, som hun ble kalt, kom fra Thailand til Norge da hun var tre år gammel sammen med moren sin. Hun planla å reise tilbake til fødelandet for å hjelpe foreldreløse gatebarn. Sist sommer dro hun for første gang til Utøya. Like før skytingen begynte, ringte hun hjem og sa at hun hadde det bra og var glad i familien.

Pamela ble først truffet i leggen av et skudd i kafébygget. Hun greide å flykte derfra, og endte opp ved pumpehuset. Der greide hun ikke å unnslippe massedrapsmannen. Han skjøt henne i hodet, og hun døde momentant.

Thomas Margido Antonsen (16) var nettopp ferdig på Bjøråsen ungdomsskole, hvor han var elevrådsleder og holdt 17. mai-tale det siste året. Der snakket han om det gode flerkulturelle miljøet i Groruddalen. Han engasjerte seg for samhold og mot hat, fortalte bistandsadvokaten.

16-åringen ble funnet drept like ved pumpehuset. Han var blitt skutt to ganger, og døde av skader i hodet og halsen.

Artisten Ismail Haji Ahmed (19) fra Hamar kom til Norge fra Somalia i 2003. Danselæreren spredte glede på hjemstedet og i AUF, fortalte bistandsadvokaten. Isma, som han ble kalt, var russ i 2011 og ville gå videre med sangen og dansen. Til Utøya dro han sammen med to av brødrene, men bare brødrene kom hjem igjen. Han ble skutt i hodet og døde momentant, og ble funnet sammen med fem andre helt inntil pumpehuset.

Fredrik Lund Schjetne (18) fra Eidsvoll ble funnet rett ved pumpehuset ut mot vannet. Den rettsmedisinske undersøkelsen viser at Schjetne ble truffet av ett skudd i hodet. Han døde umiddelbart av skaden.

18-åringen var kokkelærling på Litteraturhuset i Oslo og var aktiv i AUF på Eidsvoll. I minneordet fra familien blir Schjetne beskrevet som en gutt som alltid hjalp til og gjorde alle stolte. Han hadde et stort hjerte og mislikte forskjellsbehandling, fortalte bistandsadvokaten.

Schjetne hadde mange venner og fikk enda flere da han meldte seg inn i AUF. Disse gledet han seg enormt til å være sammen med på Utøya.

Obduksjonsrapporten om Hanne Kristine Fridtun (19) fra Stryn var den siste retten gjennomgikk torsdag. Fridtun som ble funnet helt inntil pumpehuset, ble skutt tre ganger - ett skudd traff henne i hodet, ett i brystet og ett i armen.

Fridtun døde av skuddskadene i hodet og brystet, og hodeskaden medførte umiddelbar bevisstløshet og snarlig død, ifølge rettsmedisiner Per Hoff-Olsen.

19-åringen var leder av AUF Sogn og Fjordane og var en ettertraktet taler. Familien beskriver henne i minneordet som ei glad og sprudlende jente med mange venner. Hun jobbet med psykisk utviklingshemmede både som støttekontakt og i hjemmesykepleien og var student ved sykepleierhøyskolen.

Kriminalteknikerne har de siste dagene redegjort for Breiviks gang over Utøya. De har vært gjennom kafébygget, der 13 ungdommer ble drept og området ved Kjærlighetsstien, der 15 ble drept. Torsdag fortsetter de med en gjennomgang om alle de drepte ved pumpehuset, i vannkanten nedenfor kafébygningen.

Få kom levende vekk fra den lille bygningen hvor mange livredde AUF-ere hadde søkt tilflukt. Overlevende har fortalt at Breivik fikk lokket fram mange av dem som gjemte seg ved huset og at han drepte én for én. Da han gikk videre, lå 14 døde igjen.

Torsdag etter lunsj fortsetter vitneforklaringene med forklaringer fra 17 år gamle Janne Hovland som var i rocketeltet på øya, fra 18 år gamle Lars Henrik Rytter Øberg som slapp unna massakren ved pumpehuset, og Muhammed Abdulrahman, som slapp unna Anders Behring Breivik ved Stoltenberget.

Aktoratet har valgt ut bare et fåtall vitner til å fortelle om massakren på Utøya 22. juli.

Ingen av de tre vitnene torsdag er med i tiltalen. Likevel har aktoratet ment at deres vitnemål er viktig å høre for retten.

– Alle vitnene i denne gruppen er tatt med fordi de kan belyse hva som skjedde på ulike steder på øya. Lars Henrik Rytter Øberg er tatt med fordi vi mener han er et godt vitne for å belyse hva som skjedde ved pumpehuset, forklarer aktor Svein Holden til NTB.

Lars Henrik Rytter Øberg (18) har fortalt at han kastet seg i vannet og kom seg unna etter at han så vennene bli skutt. Etter hvert kom han og flere andre seg opp på en flytebrygge. Her lå de til frivillige redningsmannskaper fikk brakt dem til land.

17 år gamle Janne Hovland hørte skuddene på avstand og kom seg unna Breivik ved å løpe sammen med en lite gruppe AUF-ere. De tok med seg noen skadde inn i rocketeltet der helse- og sosialstudenten fikk forbundet skadene på vennene. Hovland gikk deretter ut av teltet og så plutselig Anders Behring Breivik som rolig ser ut over Tyrifjorden. Der sto han i tre minutter.

For 20 år gamle Mohammed Abdulrahman skjedde møtet med Anders Behring Breivik ved Stoltenberget. Her mistet åtte ungdommer livet. Idrettsstudenten kastet seg også i vannet, men innså at han ikke ville greie å svømme helt over til landsiden. Han forsøkte å dukke, men greide ikke å holde seg lenge under vann. Breivik kom ned til vannkanten og begynte å skyte etter ham.

20-åringen så tre jenter bli skutt og drept på Stoltenberget. Breivik hevder imidlertid at han ikke husker disse tre. Abdulrahman skal derfor også vitne om dette i Oslo tingrett.

Her er Nettavisens løpende oppdateringer direkte fra rettssalen:

(ANB-NTB)

Artikkeltags