En uvirkelig uke

Den første av de ti ukene i rettsoppgjøret etter 22. juli har vært tung, trist og krevende.

Den første av de ti ukene i rettsoppgjøret etter 22. juli har vært tung, trist og krevende. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I en hel uke har Anders Behring Breivik uanfektet lagt ut om hodeskudd, våpen og bomben som sprengte regjeringskvartalet i filler.

DEL

I en hel uke har Anders Behring Breivik gjort alt han kan for å framstå som bevisst, kalkulert og planlagt slik at Oslo tingrett skal finne ham tilregnelig og dømme ham til fengselsstraff. Han vil ikke bli erklært som en gal person som nærmest uten vektige grunner gjennomførte Norges første terrorangrep etter krigen.

Ut ifra hans politiske ideologi, som han hevder systematisk blir sensurert vekk av Arbeiderpartiet og av norske medier, er det i hans rett å drepe politiske aktivister som vil tillate et multikulturelt samfunn.

– Min kjærlighet til min etniske gruppe, mitt folk og mitt land er sterkere enn til meg selv. Jeg har stor kjærlighet for dette landet og min kultur. Det er kanskje ikke normalt, men sånn er jeg, sa Breivik fredag.

I timene etterpå skildret han hvordan den samme kjærligheten drev ham til den ufattelige forbrytelsen å skyte 67 forsvarsløse ungdommer til døde på Utøya, mange nærmest avlivet med kontaktskudd rett mot hodet.

– Jeg ville drepe alle, sa Breivik.

Når Breivik så får spørsmål om han er i stand til å ha empati, blir han famlende og mindre sammenhengende i språket og refererer til at han var den som gråt mest i en begravelse en gang.

Helt siden støvet la seg etter 22. juli har Norge undret seg over hva slags menneske som gjennom års planlegging kunne få seg til å drepe 77 mennesker med bomber og kuler. En person som i nesten paranoid angst for å bli oppdaget av politiet ikke har fortalt om sine planer til venner eller familie. Som ikke har hevet hodet under noen av sine åtte turer rundt regjeringsbygningen av frykt for de mange kameraene.

I retten gjør Breivik krav på å bli trodd når han sier han er en del av et europeisk nettverk av riddere som alle er villige til å gå i døden for å få muslimene vekk fra kontinentet.

Aktoratet, statsadvokatene Inga Bejer Eng og Svein Holden, tror ham tydelig ikke. De mener 33-åringen fra beste vestkant i Oslo ikke hadde noen medsammensvorne eller at han er del av en tempelridderorden. De mener disse utelukkende er figurer som finnes i hans hode. De mener alt er et resultat av fantasier inne i hans eget hode, kanskje som en konsekvens av at han satt på gutterommet i et helt år og spilte dataspill.

Påtalemyndigheten kan til nød tenke seg at Breivik ble utsatt for en Nigeria-svindel eller skulle kjøpe såkalte bloddiamanter da han i 2002 reiste til det borgerkrigsrammede afrikanske landet Liberia.

Breivik står på at han reiste til Afrika og senere til London for ti år siden for å delta i stiftelsen av nettverket av militante nasjonalister kalt Knights Templar. Et lederløst nettverk av ekstreme selvmordsaksjonister som i stor grad faktisk henter sin inspirasjon fra al-Qaida.

– Svakheten med kommunistiske, politisk motiverte voldsmenn som ETA, er at de frykter døden. De tør ikke gjennomføre selvmordsangrep. Fordelen med al-Qaida er at de glorifiserer martyrdom, og det er den store, store fordelen de har. Vi ønsker å lage en europeisk versjon av al-Qaida for kristne nasjonalister, sa Breivik.

Under aktoratets utspørring om det om lag 1.500 sider store manifestet vedgikk Breivik på punkt etter punkt at han hadde uttrykt seg pompøst og at han overdrev. Det var gjort i beste mening, hevdet han, for å selge budskapet om krig mot multikulturalismen.

I det hele tatt har Breivik redusert betydningen av manifestet ganske radikalt i løpet av den første uka, enda det er tankegodset i dette dokumentet som skal være den overordnede grunnen til at han begikk de andre uhyrlighetene. Bomben i regjeringskvartalet og massakren på Utøya var nærmest bare reklametriks for å spre hatbudskapet om at muslimene må eksporteres fra Europa.

Et reklametriks som kostet 77 menneskeliv og påførte flere tusen mennesker sorg og fortvilelse og samfunnet direkte og indirekte kostnader på flere milliarder kroner.

(ANB-NTB)

Artikkeltags