Første minnesmerket avduket

Det første minnesmerket etter 22. juli ble avduket på Orkanger lørdag, med minnekonsert for Sondre Kjøren, som ble drept på Utøya i fjor.

Det første minnesmerket etter 22. juli ble avduket på Orkanger lørdag, med minnekonsert for Sondre Kjøren, som ble drept på Utøya i fjor. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det første minnesmerket etter 22. juli ble avduket på Orkanger lørdag, med minnekonsert for Sondre Kjøren, som ble drept på Utøya i fjor.

DEL

– Vi klarer ikke helt å fylle tomrommet etter Sondre. Men vi bringer ham i det minste et skritt nærmere, sa en venninne av Sondre.

Avdukingen av Nico Widerbergs minnesmerke skjedde i forbindelse med musikkfestivalen Vannspeilet. Sondre Kjøren var selv en av drivkreftene bak musikkfestivalen, som ble arrangert for første gang i fjor. Da var Sondre 17 år og aktiv i ungdomsrådet i kommunen.

– Det var derfor helt naturlig å ha avdukingen i forbindelse med festivalen, sier ordfører i Orkdal Gunnar Lysholm (Orkdalslista). Minnesmerket er plassert ved Gammelosen, der Vannspeilet arrangeres.

Orkdal er dermed den første av vel 50 kommuner som har fått Nico Widerbergs minnesmerke på plass.

Sondre ble minnet med en konsert der flere av hans venner deltok. Blant dem var Stine Brandvik, som framførte en sang hun hadde skrevet til Sondre, «The sea of lights». Alle inntekter fra streaming og nedlasting av sangen går til et minnefond.

Lisa Maria Husby, fylkessekretær i Sør-Trøndelag AUF, var selv sammen med Sondre Kjøren to somre på Utøya. Hun tegnet et bilde av en ung gutt full av entusiasme og pågangsmot - og med spesielt gode evner til å verve ungjenter til AUF.

Det er et bilde hans mor, Nina Lian, til fulle bekrefter.

– Vi ønsket oss en positiv, glad minnemarkering, helt i Sondres ånd. Det har vi fått. Sondre ville vært stolt om han hadde sett hvor mange folk som var her, sa Nina Lian til NTB etter at minnemarkeringen var over.

Hun avsluttet minnemarkeringen ved å få AUF-ere fra Sør-Trøndelag som var på Utøya, opp på scenen, og ledet forsamlingen i allsang av fotballsangen «Alt for Norge».

Minnesmerkene er gitt av en anonym giver. De ble tilbudt alle de 56 kommunene, pluss Svalbard, som mistet en eller flere av innbyggerne sine i terroraksjonene 22. juli i fjor.

Kunstneren Nico Widerberg fikk oppdraget med å lage minnesmerkene. De er utført i Iddefjordgranitt, er mer enn to meter høye og veier rundt 1.700 kilo.

En tekst av Lars Saabye Christensen, om samling og samhold, er sandblåst på den ene siden, mens datoen 22. juli er hogget inn på motsatt side.

Så langt har 52 kommuner, fra Svalbard til Kristiansand, takket ja til tilbudet, og minnesmerkene har de siste ukene blitt sendt ut fra et steinhoggeri i Sarpsborg.

Fire kommuner; Oslo, Hole, Ringerike og Trondheim, har takket nei, mens Drammen fortsatt er på vent. (ANB-NTB)

Artikkeltags