Fortalte om flukten

Ihler fortalte da han vitnet i retten at han fra langt hold så en person ble skutt på Utøya. Han visste ikke da om dette var med ekte våpen eller for eksempel med paintballgevær.

Ihler fortalte da han vitnet i retten at han fra langt hold så en person ble skutt på Utøya. Han visste ikke da om dette var med ekte våpen eller for eksempel med paintballgevær. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bjørn Ihler fortalte i Oslo tingrett onsdag om hvordan han forsøkte å få små to gutter i sikkerhet på Utøya.

DEL

Ihler fortalte da han vitnet i retten at han fra langt hold så en person ble skutt på Utøya. Han visste ikke da om dette var med ekte våpen eller for eksempel med paintballgevær. På flukt fra Anders Behring Breivik møtte Ihler sønnen til leirvakt Trond Berntsen.

– Vi bestemte oss for å gjemme oss på oversiden av pumpehuset, og vi kommuniserte med miming og håndtegn. Gutten hadde panikk, men jeg tror han skjønte situasjonen og at vi måtte være stille. På et tidspunkt lå jeg på ham og holdt ham i ro så han ikke skulle få panikk, fortalte Ihler i retten.

Da en stor gruppe mennesker kom løpende gjennom skogen, ble det til at Ihler sammen med flere andre tok hånd om den unge sønnen til Rune Havdal, den andre av vaktene som ble drept på øya.

– På et tidspunkt måtte vi forlate Kjærlighetsstien, for det lå en haug med folk som var skutt der. Både jeg og guttene så klart hva som var skjedd, fortalte Ihler.

Da Ihler kom til sørspissen av øya, møtte han Breivik i politiuniform.

– Da jeg så at han løftet geværet, kastet jeg meg i vannet. Jeg mistet oversikten over guttene, forklarte Ihler.

Han klarte å holde seg skjult ved å svømme inn under busker, der han igjen fant guttene. Den ene av dem sa «Han sparte meg!», fortsatte Ihler, som noe senere møtte det han omtaler som «en ekte politimann», som fortalte at «Gærningen er tatt».

Han har siden møtt de to guttene igjen, og ga i retten uttrykk for at han tror det går bra med dem. (ANB-NTB)

Artikkeltags