Grillet Breivik om Liberia

Aktor Svein Holden.

Aktor Svein Holden. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Aktor Svein Holden gikk nokså hardt ut mot Anders Behring Breivik for å få vite mer om hva som skjedde i Liberia.

DEL

Særlig var Breivik uvillig til å svare på spørsmål rundt besøkene han hadde hjemme hos den mye omtalte serberen, som bodde i hovedstaden Liberia.

– Hvordan kom du deg dit? spurte Holden.

– Jeg kjørte bil, sa Breivik, men mer ville han ikke si om kontakten med serberen.

– Nå har jeg sagt for mye allerede. Jeg ønsker ikke at serberen skal kunne identifiseres, sa en irritert Breivik.

På et tidspunkt ba forsvarer Geir Lippestad Holden slutte å terpe på de samme spørsmålene, men fikk ikke medhold av dommeren.

Holden ba Breivik tenke over om det ville være mulig for politiet å identifisere serberen på grunnlag av opplysninger om bilen, og Breivik sa da at det kanskje ville være mulig å finne videoopptak av bilskiltene fra den tiden.

Dette frembrakte latter i salen, og Breivik måtte selv også innrømme at det neppe ville være tilfelle så lang tid etterpå.

– Opp mot 40 voldsangrep fra høyreorienterte

Anders Behring Breivik ramset i retten opp flere titalls voldsepisoder mot innvandrere og venstreorienterte i Norge etter 1977. Han ser på noen av dem som helter.

Breivik mener selv det har vært opp mot 40 politisk motiverte angrep i Norge i perioden og deler dem opp i to kategorier: rasistisk motiverte angrep på innvandrere og angrep på venstreorienterte. Breivik understreket at hans aksjon tilhørte den siste gruppen.

Han gikk gjennom en rekke ildspåsettelser, bombeangrep, skyteepisoder og drap - utført av blant andre Erik Blüchers parti Norsk Front, organisasjonen Norges Germanske Armé og nynazister på 1990-tallet. Han understreket imidlertid at disse mindre hendelsene ikke kan sammenlignes med 22. juli.

– Men det bekrefter at det har vært en høyreekstrem tradisjon for vold som kan betraktes som en opposisjon mot det multikulturalistiske prosjektet. Selv om disse angrepene har vært stakkarslige, ser jeg i hvert fall på noen av dem som helter. De har i veldig grad ofret sine liv for saken, selv om de ikke fikk til så mye, sa Breivik i retten.

Han sier at denne viten om at det har vært en motstandsbevegelse i Norge etter andre verdenskrig har utgjort noe av inspirasjonen hans.

– Muslimer er lojale

Anders Behring Breivik forklarte mandag at han flere ganger i ungdomstiden opplevde at muslimske venner stilte opp da han var i trøbbel.

- Har du noen positive opplevelser med muslimer? spurte koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren da Breivik ble spurt ut om sin radikaliseringsprosess.

- Jada, jeg har det. En veldig god egenskap ved dem er at de ofte er lojale, kanskje mer enn nordmenn. En annen ting er at æreskodekser er viktig for dem. Det er kanskje ikke så veldig relevant når man er voksen, men på ungdomsskolen var det ofte de som stilte opp først i slåsskamp, svarte Breivik.

- Har de forsvart deg? fulgte Hallgren opp.

- I noen tilfeller. Altså, dette har vært en helhetlig vurdering. Alt er ikke bare negativt med muslimer. Jeg forstår at en person som kommer til Norge, og som får beskjed om at «du kan bare beholde kulturen din, for den er så flott,» svarte Breivik, før Hallgren prøvde å få ham til å snakke om personlige opplevelser.

- Jeg har en forståelse for at det da blir umulig med integrering, fortsatte han.

Han kom så inn igjen på personlige opplevelser og framholdt at han har opplevd at muslimer stiller opp og holder ordet sitt. Han nevnte deretter venner han har hatt, fra Tyrkia, Eritrea, Pakistan, Chile og Somalia.

- Noen av dem har vært positive bekjentskaper. Vi kan ha vært gode venner og hatt det moro sammen, sa han i retten. (ANB-NTB)

Artikkeltags