– Han er en fascist

Anders Behring Breivik sammen med advokat Vibeke Hein Bæra.

Anders Behring Breivik sammen med advokat Vibeke Hein Bæra. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breiviks innledningsforedrag i retten avkler ham som helstøpt fascist, mener ekspert på høyreekstremisme.

DEL

– Begrep som kulturkonservativ og andre har bare dekket over at Breivik ut fra alle vanlige definisjoner er en fascist, og hans forklaring i retten avslutter den diskusjonen, sier Terje Emberland, religionshistoriker og ekspert på høyreekstremisme til NTB.

– Han snakker om et rensende blodbad, om en ny orden, til og med om en elite som skal gjennomføre denne. Han baserer til og med hoveddelen av sitt forsvar nå på sin rett til å beskytte det norske etniske urfolk, altså en rasekategori som ligger til grunn for hans rett til å begå disse terrorhandlingene, tilføyer han.

– En fascist

– Alle disse tingene viser at Breivik er det som man på alle måter kan kalle en fascist. Han framstår i sitt forsvar mye klarere som en renskåren fascist, sier Emberland.

Han har ikke vesentlige innvendinger til at dommeren lot Breivik nærmest presse eller true seg til å få lov til å lese sin begrunnelse i 75 minutter i stedet for de avtalte 30.

– Jeg synes dette er viktig, sier Emberland.

– Dette gjør eksaminasjonen av ham etterpå enklere. Det er viktig at vi får brettet ut hans bisarre virkelighetsbilde i sin fulle bredde på hans egne premisser. Det er lettere da å ta stilling til karakteren av dette.

Merkelig forestilling

Historiker Øystein Sørensen synes også at Behring Breiviks forklaring i retten tyder på at han nå identifiserer seg sterkere med fascistene og nazistene enn han gjorde i manifestet sitt.

– Et interessant poeng i dag var jo at han hadde en merkelig forestilling om nyere norsk historie som jeg tror jeg aldri har hørt før, nemlig at det var demokrati i Norge i mellomkrigstiden, men ikke etter 1945, sier historikeren fra Universitetet i Oslo til NTB.

– Så sa han at etter 1945 lå kulturkonservative og nasjonalister med brukket rygg i Europa. Det kan jo tyde på at han vil gå lenger i dag enn han har gjort i manifestet sitt i å identifisere seg med fascistene og til og med nazistene. Det virket som om det var noe spesielt verdifullt de representerte, de som ble slått, sier Sørensen.

Oppfordringer

– I manifestet er han jo påpasselig med å distansere seg fra nazismen, tilføyer Sørensen, som ikke tror Breiviks omtale av seg selv som «kulturkonservativ» vil vekke gjenklang hos kulturkonservative.

– Det tror jeg ikke det er noen virkelig konservative i Norge som vil vedkjenne seg.

Breivik kom i retten med oppfordringer til andre om å gjøre som ham, den svenske lasermannen, den tyske, nazistiske drapsgruppen NSU og andre.

– Ja, han er helt overbevist om at han representerer det gode, og at terroristiske handlinger som å drepe 16-åringer på Utøya, er nødvendige virkemidler for å nå det han mener er det gode. (ANB-NTB)

Artikkeltags