Historien om MS Thorbjørn

Torsdag skal skipperen på MS Thorbjørn forklare hva som skjedde på båten 22. juli.

Torsdag skal skipperen på MS Thorbjørn forklare hva som skjedde på båten 22. juli. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Hvordan Anders Behring Breivik kom seg over til Utøya og AUF-ledelsen kom seg vekk, vil bli tema når skipperen på MS Thorbjørn torsdag skal forklare seg i terrorsaken.

DEL

Vitnet Jon Olsen var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, Breiviks første offer. Han var også mannen som førte ferja MS Thorbjørn til Utøya med Breivik om bord. Torsdag kommer han til å fortelle sin meget sterke historie fra 22. juli.

Den 48 år gamle tobarnsfaren er fremdeles sterkt preget av det som skjedde. I forbindelse med vitnemålet i retten, vil han ikke la seg intervjue eller bli fotografert, opplyser bistandsadvokat Christian Lundin til NTB.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si annet enn at det har vært veldig tøft for ham, sier Lundin om de over åtte månedene som er gått siden angrepet på Utøya.

Uvitende hjalp skipperen til med å frakte Breiviks reserveammunisjon opp til hovedhuset etter landgang på Utøya. Da han så samboeren og politimannen Trond Berntsen liggende skutt, løp han opp mot teltplassen på oversiden av hovedhuset. Han forsøkte å finne den 17 år gamle datteren som også var på øya. Han advarte dem han så og ba folk om å komme seg i sikkerhet, men fant ikke datteren. Han skal derimot ha fått en melding om at hun var i sikkerhet på øya. Så ble han kalt tilbake til båten.

Om bord i ferja kom ledelsen i AUF som ville bringe AUF-leder Eskil Pedersen i sikkerhet. Det var bare Olsen som var i stand til å manøvrere den gamle, umoderne ferja.

To uker ut i terrorrettssaken og etter to rettsfrie dager, har retten torsdag denne uken kommet til terrortiltaltes ankomst til Utøya 22. juli.

Klokken 16.40 22. juli i fjor parkerer Anders Behring Breivik utkledd i politiuniform en sivil bil ved Utvika rett overfor Utøya i Tyrifjorden. Breivik har forklart at han parkerte et lite stykke unna ferjeleiet for ikke å vekke mistanke mens han ventet på ferjeavgangen. Han klarer å lure vakten på ferjeleiet til å tro at han er fra politiet og har kommet for å sikre Utøya etter bomben i regjeringskvartalet. Han får vakten til å tilkalle MS Thorbjørn for å få skyss over til øya.

Klokken 17.04 legger ferja fra brygga på fastlandet med kurs for Utøya med Anders Behring Breivik om bord.

Klokken 17.07 ankommer ferja Utøya. Kort tid etter dreper Breivik sine to første ofre: politimannen Trond Berntsen, Utøyas innleide vaktmann, og Monica Bøsei, daglig leder på Utøya. Deretter får Breivik gå rundt og drepe for fote i nesten en og en halv time før han blir pågrepet. 69 drepte og 33 hardt skadde ligger igjen etter ham.

Tre kriminalteknikere vil torsdag også redegjøre for sine kriminaltekniske undersøkelser på Utøya, samt om Breiviks to våpen - en rifle og en pistol.

Siste halvdel av rettsdagen er satt av til gjennomgang av de materielle skadene i regjeringskvartalet.

Departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjør for de materielle skadene, de foreløpige kostnadsberegningene og konsekvensene angrepet har fått for departementene.

Rundt 2.000 ansatte fra seks departementer og Statsministerens kontor måtte flytte til provisoriske lokaler etter angrepene. Skjebnen til Høyblokka og framtiden til kvartalet er fortsatt uavklart. En eventuell gjenoppbygging av Høyblokka og fornying av den øvrige bygningsmassen i strøket er ventet å ta opp til ti år - og koste opp mot 10 milliarder kroner. (ANB-NTB)

Artikkeltags