Humor og optimisme

Eirin Kristin Kjær forteller at hun med vilje valgte en kjole uten ermer, slik at skuddskadene skulle synes da hun vitnet mot Anders Behring Breivik.

Eirin Kristin Kjær forteller at hun med vilje valgte en kjole uten ermer, slik at skuddskadene skulle synes da hun vitnet mot Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Med smil og nærmest humoristisk snert forteller overlevende fra Utøya om hvordan de kom levende fra sine livs verste prøvelser. Løpende referat fra rettssaken nederst i saken.

DEL

Viljar Hanssen (18) ble skutt i hodet - blant annet. Ammunisjonen Anders Behring Breivik brukte på Utøya er konstruert for å lage størst mulig skade der den treffer. Derfor har han et stort arr, som strekker seg fra øverst på høyre tinning og som ikke slutter før under høyre øye.

– Jeg kunne ikke se, så jeg kjente på hodet for å prøve å finne igjen øyet mitt, fortalte Viljar og viste hvordan han hadde beveget hånden oppover langs høyresiden av ansiktet, til den kom dit kulen hadde laget et stort hull.

– Der kjente jeg noe mykt. Jeg var bevisst nok til å forstå at jeg satt og kjente på min egen hjerne. Jeg sluttet ganske raskt med det, sa fra han vitneboksen i Oslo tingrett tirsdag.

Flere av vitnene som overlevde massakren på Utøya etter å ha blitt skutt og alvorlig skadd, legger for dagen en optimisme og et livsmot som framstår nær uforståelig for utenforstående - sett i lys av de fysiske og mentale traumene de er blitt utsatt for. Det var tilfelle også tirsdag da Hanssen og Eirin Kjær vitnet.

Hanssen fleipet med at det på sett og vis var greit at han hadde skadd synet, omstendighetene tatt i betraktning.

– Jeg er helt blind på det høyre øyet. Det er jo praktisk, for da ser jeg ikke bort dit, sa han og nikket i retning Breivik.

Skuddet mot hodet førte i tillegg til åpent kraniebrudd og ødelagt hjernevev.

– Hjernen fungerer sosialt og til andre ting. Jeg har nå vett og forståelse, ja. Så det burde vel være greit.

– Ja, det virker sånn, repliserte statsadvokat Inga Bejer Engh hvorpå det brøt ut latter og humring langs benkeradene i rettssal 250.

Hanssen viste fram den venstre hånden sin, hvor det mangler tre fingre, fortalte om hvordan skuddet i skulderen har svekket motorikken og om hvordan han forsøkte å reise seg opp da Breivik hadde forsvunnet.

– Jeg reiste meg og datt, reiste meg på nytt og datt igjen, Jeg var som Bambi på isen. Jeg fant ut at det var best å legge seg i fosterstilling et sted, sa han.

Eirin Kjær (20) hadde søkt tilflukt på samme sted som Hanssen, men det forhindret ikke at hun også ble skutt flere ganger av Breivik. Da hun kom til det lille overhenget i fjellveggen ved skrenten nedenfor Kjærlighetsstien, var det allerede opp mot ti personer som gjemte seg der. Hun ble liggende ytterst.

– Etter en stund snudde jeg på hodet og så oppover mot Kjærlighetsstien og Breivik. Skuddet traff meg i magen. Jeg kan ikke forklare det på noen annen måte enn at magen min eksploderte, sa 20-åringen fra Balsfjord i Troms.

Etter å ha gjennomgått elleve operasjoner, kan Eirin igjen spille fotball - den store drømmen gjennom rekonvalesensperioden. De fysiske skadene har hun lært seg å leve med

– Det er ganske greit. Kampsport får jeg ikke drive med, men det tror jeg skal gå ganske greit, sa 20-åringen smilende.

18 år gamle Espen Myklebust skjønte raskt at han hadde med en høyreekstrem person å gjøre da han så Breivik på Utøya, og svarte slik da bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen tok opp temaet.

– Vel, jeg skjønte at det var en nynazist. Han gikk jo rundt og drepte folk på en nymarxistisk ungdomsleir. (ANB-NTB)

Nettavisens løpende referat fra rettssaken:

Artikkeltags