I aktoratets hender

Aktoratet må finne ut om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.

Aktoratet må finne ut om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Psykiaterne i terrorsaken har lagt tvilen om Anders Behring Breiviks tilregnelighet over i aktoratets hender.

DEL

De må navigere riktig i et hav ulike tolkninger.

Med to klare, men helt ulike standpunkter fra de sakkyndige i terrorsaken er det helt og holdent opp til aktoratet og de juridiske dommerne å avgjøre om Breivik er tilregnelig eller ikke.

For tilhørerne i sal 250 har de sakkyndiges argumentasjon virket som en kamp om riktig tolkning av mer eller mindre vage tegn på psykisk sykdom. Der hvor Torgeir Husby og Synne Sørheim velvillig har trukket slutninger mot paranoid schizofreni og utilregnelighet, har Terje Tørrissen og Agnar Aspaas brutt ned informasjonen til tvil og sykelig selvopptatthet.

Psykiaterduoen Terje Tørrissen og Agnar Aspaas brukte mesteparten av tirsdag til å forsvare vurderingene av egne observasjoner. Men de ble også bedt om å svare på hvordan de vurderte opptakene fra de tidligste avhørene av Breivik opp mot psykosebegrepet.

Konklusjonen var at de gjennom alle avhørstimene ikke fant noen av de tankeavbruddene, konsentrasjonsproblemene eller logiske bristene som tyder på en psykotisk person.

Aktor Svein Holden påpekte at moren i avhør har forklart at hun har tenkt at «det måtte være noe galt med hodet» til sønnen.

– Det er verdt å merke seg den setningen. Men det er ikke noe konkret psykotisk trekk hun har grepet fatt i. Vi må se på totalbildet, og der har vi bare de få opplysningene i den retningen. Det er uvanlig at det er så begrenset med informasjon om utslag av psykose rundt slike pasienter, sa Tørrissen.

Aspaas og Tørrissen forsvarte at de har satt Breivik inn i en politisk kontekst. Ikke bare var det lett å finne informasjon på internett, men det er også en vurdering de faglig sett ikke kan utelate, framholdt de. De to legger derimot liten eller ingen vekt på om nettverket av tempelriddere Breivik oppgir at han handlet på vegne av 22. juli, finnes eller ikke.

Uavhengig av om Breiviks meninger deles av mange, mener Torgeir Husby og Synne Sørheim at kjernen i hans vrangforestilling er den retten han har gitt seg selv til å bestemme hvem som skal leve og dø i kampen mellom godt og ondt.

Aktor Inga Bejer Engh spurte det andre psykiaterparet om de definerer det som uttrykk for psykose.

Det spørsmålet avfeide de med å si at alle som planlegger drap, uavhengig av antallet, setter seg over liv og død.

– Det er sjelden at retten får to motstridende råd. Det betyr at den nærmest på selvstendig grunnlag må beslutte hvilken reaksjon den skal gi, sier spesialpsykolog Pål Grøndahl til NTB.

– Dersom aktoratet mener Breivik er tilregnelig skal det mye til før retten endrer på det, sier han videre.

Aktoratet ga uttrykk for at de har fått de svarene de trenger for å forberede sin avslutningsprosedyre torsdag.

– De to sakkyndige har gjort en formidabel jobb og har svart på spørsmål fra alle aktørene på en god og ryddig måte. Vi har fått stilt de spørsmålene vi har ønsket, særlig når det gjelder Knights Templar-biten, sier statsadvokat Svein Holden, og får støtte av kollega Inga Bejer Engh.

– Vi har fått opplyst saken så langt det er mulig. Det er ikke alltid det er mulig å få vite alt, la hun til.

Ikke fastlåst forestilling

Psykiaterparene er enige om at Breivik har en realitetsbrist. Men Aspaas og Tørrissen sier de ikke finner den kvaliteten som kan definere dette som en vrangforestilling som gir utilregnelighet.

– En vrangforestilling er vanligvis veldig stabil, og personene er ikke korrigerbare overfor fakta og argumenter, sa Aspaas. De to påpekte at Breivik i mange sammenhenger har tonet ned det han tidligere har beskrevet som grandiost.

Han og Terje Tørrissen forklarte at den eneste tvilen de har, er den teoretiske tvilen som automatisk ligger i det å konkludere negativt på en diagnose de har lett etter tegn på. (ANB-NTB)

Artikkeltags