Innblikk i marerittet

Historiene fra overlevende og frivillige ble denne uken gjennomgått i Oslo tingrett.

Historiene fra overlevende og frivillige ble denne uken gjennomgått i Oslo tingrett. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

For hvert drap som ble gjennomgått, fikk retten et stadig klarere bilde av hvilket helvete ungdommene på Utøya opplevde 22. juli.

DEL

Retten har lagt bak seg en svært tung uke i rettssal 250 i Oslo tinghus. Totalt 60 av drapene på Utøya er gjennomgått, og de første beretningene fra overlevende og de frivillige i båtene rundt øya, har gitt et rystende innblikk i hva som utspilte seg i den nesten halvannen time lange evigheten Anders Behring Breivik fikk gå rundt på øya og skyte ned forsvarsløse ungdommer.

De nøkterne, tekniske detaljene fra obduksjonsrapportene og åstedsbeskrivelsene vitner om en ufattelig brutalitet. Flere av ofrene er pepret med kuler fra Breiviks rifle eller pistol. Det store flertallet har fått oppfølgingsskudd mot hodet, for han ville sikre seg at alle som ble skutt, virkelig døde. Svertningsmerker rundt kuleinngangen på flere ofre, vitner om at de ble regelrett likvidert på trolig bare centimeters avstand.

Engasjerte og omsorgsfulle

Samtidig fortalte de korte minneordene som fulgte hvert offer, om en gruppe helt spesielt fine ungdommer som mistet livet 22. juli.

«Han trådte ut av passivitetens rekker» ble det sagt om én av de drepte. De kunne blitt sagt om dem alle. Retten fikk høre den ene historien etter den andre om ungdommer som brydde seg og engasjerte seg. I politikken, i Røde Kors, i kirken, i elevrådsarbeid, i miljøvernorganisasjoner, og som viste stor omsorg for menneskene rundt seg.

«Tålte ikke urettferdighetog «inkluderte dem som falt utenfor» ble det sagt om flere. Alle blir husket som livsglade, fulle av planer for fremtiden.

På rad etter rad i salen knakk familiemedlemmer sammen når retten kom til de få minuttene som omhandlet deres kjære. Også andre i salen og rettens aktører var tydelig berørt.

Panikk og kaos

De etterlatte søker intenst etter flere detaljer om sine kjære: Sto de, satt de eller lå de, da de ble skutt, var spørsmål som ble stilt igjen og igjen til rettsmedisinerne og åstedsgranskerne, uten av de kunne gi bedre svar. Noen flere svar kom imidlertid da de første overlevende startet sine forklaringer.

AUFs generalsekretær Tonje Brenna overlevde ved å spille død på en steinhylle i skrenten nedenfor Kjærlighetsstien mens kulene suste rundt henne og drepte personer falt ned på begge sider av henne. Ti personer ble drept på stien, fem i denne skrenten. Hun kunne fortelle at flere av dem som ble drept på stien, trolig sto i kø for å komme seg ned skrenten.

De overlevende forteller om en enorm dødsangst. Vitnet Munir Jaber gjemte seg i sviende brennesle og han la tungen mellom tennene i frykt for at klapringen skulle høres. Et annet vitne ble fra seg over lydene fra en gutts tasting på mobiltelefon.

Breiviks to ansikter

De overlevende opplevde Breivik på forskjellig vis. Flere husker ham som svært rolig og kontrollert. «Jeg kalte ham steinansiktet i de første dagene etterpå», fortalte vitnet Lars Henrik Rytter Øberg, som unnslapp Breivik ved pumpehuset der 14 ble drept. «Han hadde et rolig og tilfreds smil» fortalte vitnet Munir Jader, som gjennom vinduet i kafébygget så Breivik skyte personer på utsiden.

Andre steder på øya så de overlevende et annet ansikt. Under nedskytingen av ungdommene ved Kjærlighetsstien og i skrenten nedenfor, hørte Tonje Brenna gledesutbrudd fra Breivik etter hvert som han traff noen. Breivik har benektet dette, og ristet tydelig på hodet under forklaringen.

Angrep Breivik

Ukens siste dag ble preget av dramatikk i rettssalen. Broren til en av de drepte løp plutselig fram mot Breivik og kastet en sko mot ham, som traff forsvarer Vibeke Hein Bæra, mens han ropte «You killed my brother, go to hell, go to hell». Mannen ble fraktet ut av sikkerhetsvaktene før han ble kjørt til legevakten. Utbruddet skapte sterke reaksjoner i salen. Noen klappet og ropte «bravo», «endelig». Svært mange knakk sammen i gråt og skjelving. Særlig overlevende i salen fikk sterke reaksjoner.

«Forløsende» var et ord som ble brukt av mange i retten etter en lang uke med ubeskrivelige grusomheter. (ANB-NTB)

Artikkeltags