– Jeg føler meg krenket

Anders Behring Breivik smiler når professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg i rettsal 250 fredag.

Anders Behring Breivik smiler når professor Ulrik Fredrik Malt forklarer seg i rettsal 250 fredag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Dette er krenkende. Og det er helt uakseptabelt at jeg ikke får kommentere det, sa Anders Behring Breivik da han avbrøt vitneprovet til psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malt fredag.

DEL

Mange av symptomene hos Anders Behring Breivik finnes igjen i diagnosen Aspergers syndrom, ifølge professor Ulrik Fredrik Malt.

– Dette er krenkende, utbrøt Breivik over det han hørte.

Professoren listet opp en lang rekke symptomer og fenomener som de sakkyndige har observert hos Breivik, og argumenterte for at de snarere hørte hjemme i en diagnose på Aspergers syndrom og ikke paranoid schizofreni (Sørheim/Husby) eller narsissistisk personlighetsforstyrrelse (Aspaas/Tørrissen). Endringen i Breivik som antyder en Asperger-diagnose kan leses ut av vurderingene av Breivik allerede da han fire år gammel var under observasjon på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri.

– Breivik, du får kommentere når vitnet er ferdig, repliserte tingrettsdommer Wenche Elisabeth Arntzen.

– Ja, men dette blir kringkastet. Du har lagt ned forbud mot kringkasting av mine kommentarer, svarte Breivik.

Malt understreket at han ikke hadde tilstrekkelig grunnlag til å gi Breivik diagnosen Aspergers syndrom, men at det var gode grunner til å mistenke at en slik diagnose er den mest korrekte.

Psykiatriprofessoren ble for øvrig avbrutt midtveis i sin vitneforklaring fredag. Partene hadde fått en 54 sider lang rapport og en lysbildepresentasjon fra Malt på forhånd, og forsvaret mente den beveget seg utover det som har relevans i saken. Geir Lippestad viste også til personvernet, da det berører barndom og nær familie.

Etter en vurdering tillot likevel tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen både den videre forklaringen og kringkasting av den. Retten viste til at de alternative diagnosene det er snakk om, også har vært tatt opp tidligere.

Lippestad kom med hard skyts mot aktoratet om saken. Han mente Malts vitnemål bar preg av å være en ny sakkyndigrapport, som i så fall påkrevde den samme formelle prosessen som med de andre.

– Dette har vi fått eksplisitt forklart at det ikke skulle være, men ut fra det som har kommet fram i dag, mener vi den går over i den kategorien, sa Lippestad i retten.

Arntzen påpekte at retten bare har fått lysbildepresentasjonen, ikke Malts rapport. Dermed går det innenfor det de regner som støttenotater til en forklaring, som både sakkyndige og andre vitner kan bruke.

Malt, mener Anders Behring Breivik oppfyller kriteriene for Aspergers syndrom. - Han har et teoretisk forhold til empati, mener Malt.

Malt forklarte i terrorrettssaken fredag hvordan Breivik passer inn i profilen for en person med en form for høyt fungerende autisme. Han trekker særlig fram Aspergers syndrom som en alternativ diagnose som bør vurderes.

– Personer med denne lidelsen vil være i stand til å utvikle vennskap, men de vil få problemer med å dele følelser. De pleier også å være veldig opptatt av det de driver med, og har problemer med å oppfatte sosiale sammenhenger, forklarte Malt.

Han sier personer med denne diagnosen lett kan bli opptatt av utseendet, og at de under intervjuer med psykologer og psykiatere ofte virker helt emosjonsløse.

– Personer med en slik diagnose vil også ha et teoretisk forhold til empati. De vet empati eksisterer og hvordan den fungerer, men er ikke i stand til å føle den, sa han.

Malt trakk fram en rekke eksempler som har kommet fram gjennom rettssaken som viser at Breivik har mange av trekkene han beskriver for Aspergers syndrom.

– Det vil si at etter mitt syn, er det sannsynligvis til stede et Aspergers syndrom, forklarte Malt. (ANB-NTB)

Artikkeltags