Kritisk til psykiatere

Professor Mattias Gardell og forsvarer Tord Jordet.

Professor Mattias Gardell og forsvarer Tord Jordet. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

– Skulle alle som deler Anders Behring Breiviks tankegods tvangsinnlegges, måtte det bygges et svært stort sykehus!

DEL

Løpende referat fra rettssalen nederst.

Det sa svenske religionshistorikeren Mattias Gardell i retten mandag. Han gikk hardt i rette med de to psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som har erklært Breivik paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

– De vrangforestillingene Husby og Sørheim trodde var paranoid schizofreni, er ikke unike, men vanlige i det politiske miljøet Breivik er en del av, sa Gardell, som var innkalt som sakkyndig vitne av forsvarerne.

Gardell sa at Brevik heller ikke er alene om å mene at Europa er i borgerkrig eller å snakke om en gjenoppstått orden av tempelriddere.

Husby og Sørheim bygger store deler av diagnosen paranoid schizofreni på nettopp konspirasjonstanken om at den muslimske verden vil overta Europa.

Gardell understreket at han ikke tar stilling til den rettspsykiatriske rapporten for øvrig.

– Jeg er ikke psykiater, jeg er historiker, og jeg lar ekspertisen kommer med sin egen bedømmelse, understreket han.

Den svenske religionshistorikeren, som sa at han jobber i spenningsfeltet mellom politikk og religion, holdt en over halvannen time lang forelesning for retten.

Han gikk gjennom Breiviks manifest, og ga det han betegnet som en «veiledning i tanketradisjoner».

– Tekstene og de bærende ideene i manifestet er ikke særlige uvanlige. De finnes igjen på ulike steder på nettet, og er en sammenstilling av det Breivik mener er viktig. Det er for tidlig å si hva slags betydning manifestet kommer til å få, sa Gardell da han etter sitt innlegg ble spurt ut av Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Les også: Sinne blant Breiviks vitner

Lippestad spurte om Gardell kunne hjelpe retten med å forstå at en mann fra Oslo sier at det å drepe 77 mennesker var forferdelig, men nødvendig. Gardell sa at Breiviks bakgrunn og oppvekst ligner på den andre høyreekstreme voldsmenn har hatt.

– De kommer fra den hvite middelklassen, de har gjerne utdanning, de føler at visse medfødte rettigheter er i ferd med å tas fra dem. Disse mennene føler at familiene deres bygde landet, og at dette nå tas fra dem, forklarte Gardell.

Han fikk også spørsmål om betydningen av internett, og sa at nettet er et veldig viktig debattforum og sted der en kan publisere sine tekster. Men han sa også at en ikke skal overdrive betydningen av internett, selv om nettet kan gi ellers ensomme ulver følelsen av å høre til en større bevegelse.

– Det er ikke det dette står og faller på. Fascismen fantes før internett, sa Mattias Gardell.Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby tar feil når de mener Anders Behring Breivik er alene om å tro at det pågår en krig om Europas framtid.

Det fins eksempler på at terrorister vender om og går bort fra sin ekstreme ideologi, men de fleste gjør det ikke, sa historiker Nikolai Brandal i sin forklaring mandag. - De fortsetter aksjonen til sin død.

Han beskriver Anders Behring Breivik som en hybrid av to typer terrorister, en som både vil ha tilbake et samfunn som har vært, og som vil innføre en helt ny type samfunn.

Forsvarets andre vitne mandag bekreftet at Breivik ikke er utypisk. Gjennom historien har det vist seg at vanlige mennesker kan utføre grusomme drap. I Rwanda hadde mange det som jobb å drepe fra åtte til fire. Deretter dro de hjem og levde som vanlige mennesker. En nazist som hadde drept en kvinne, drepte deretter barnet hennes og mente dette var av barmhjertighet, fortalte Brandal.

Han mener det ikke er nødvendig med psykopatiske trekk, men med et psykososialt fellesskap for å radikaliseres så kraftig som Breivik. Derfor blir et viktig spørsmål for retten om et virtuelt fellesskap kan erstatte et normalt fellesskap, sa Brandal.

(ANB-NTB)

Nettavisens løpende referat fra rettssalen:

Artikkeltags