Min tyngste dag

AUF-leder Eskil Pedersen hadde en tung dag i retten.

AUF-leder Eskil Pedersen hadde en tung dag i retten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

AUF-leder Eskil Pedersen hadde det vondt i retten mandag, da han fikk høre hvordan vennene i kafébygget ble drept.

DEL

Terrortiltalte Anders Behring Breivik gikk fra Lillesalen til Storesalen i kafébygget og skjøt alle han så. Han forlot ikke bygget før han hadde forsikret seg om at de var døde. Tilbake lå 13 ungdommer, mange av dem i tenårene, drept.

Mandag redegjorde åstedsgranskerne og rettsmedisinerne for funnene i kafébygget, og hvordan alle ofrene var skutt i hodet, flere var skutt en rekke ganger.

– Det var fryktelig å høre om hva som skjedde, med mennesker som jeg kjente godt og som jeg husker som så levende, positive og glade. Jeg har vært noen dager i retten, men dette var den tøffeste så langt, sier Pedersen til NTB.

– Verdig og personlig

Han roser Oslo tingrett for de korte seansene som er blitt vanlig i rettssaken mot Breivik, men som normalt ikke hører hjemme i drapssaker: hver og en av de drepte blir minnet med noen ord om hvem de var og hva de sto for, mens et personlig bilde blir vist på skjermene.

– Det er med på å gjøre dette til noe personlig og verdig, sier han.

Nettopp fordi det er menneskene som står i sentrum for tingretten, ønsker ikke Pedersen å snakke om hva som skal skje med kafébygget og de andre husene på Utøya.

På åstedsbildene som vises i retten er AUF-lederens kamerater representert med nummerlapper, plassert blant blodflekkene på gulvet. Det var her de ble funnet av politiet kvelden 22. juli.

Bygget rives

Bildene forteller med tydelighet hvordan Breivik kom opp den korte trappen fra teltplassen og inn gjennom døra til Lillesalen, hvor han umiddelbart begynne å skyte.

AUF kommer ikke til å holde noe politisk ungdomsarrangement i kafébygget igjen. Det skal jevnes med jorda, og et nytt bygg reises. Andre bygninger på Utøya kan lide samme skjebne, men det er så langt ikke avklart.

AUF har samlet inn 35 millioner kroner til gjenoppbyggingen. Planene for hvordan de skal brukes er ennå ikke ferdigstilt. (ANB-NTB)

Artikkeltags