Mulig dom 24. august

Anders Behring Breivik kan få dommen 24.august.

Anders Behring Breivik kan få dommen 24.august. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo tingrett sier at dommen i terrorsaken kan komme så seint som 24. august.

DEL

- Retten må bruke den tiden den trenger, sier støttegruppens leder Trond Henry Blattmann.

Tingretten opplyser i et informasjonsskriv til mediene at dato for dommen fortsatt ikke er fastsatt, men ikke kan ventes å falle før 20. juli. En annen mulig dato er 24. august.

– Siden vi ikke med 100 prosent sikkerhet kan si at dommen vil være ferdig 20. juli, hadde vi behov for å sette en alternativ dato. På grunn av ferieavvikling, og fordi det er snakk om et stort apparat som må settes i sving, har vi satt alternativ dato 24. august, sier informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett til NTB.

– Skjønner det godt

Innen 11. juli skal tingretten endelig avklare når dommen skal falle.

– Jeg skjønner godt at det kan bli en utsettelse på dette. Jeg vil jo tro at det blir en ganske omfattende dom å skrive. Og jeg tror også at det for mange egentlig er ok at det kommer i avstand fra ferien og at den ikke kommer samtidig med rapporten fra 22. juli-kommisjonen, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren til NTB.

Kommisjonens rapport offentliggjøres 13. august.

– God dom viktigst

Både tingretten og riksadvokat Tor-Aksel Busch har tidligere uttalt at målet er å bli ferdig med saken innen ettårsmarkeringen for terrorhandlingene. Domsopplesningen blir direktesendt på TV.

– Det hadde sikkert vært bra å få domsavsigelse før ettårsmarkeringen. Men det viktigste er at vi får en god og gjennomarbeidet dom, sier bistandsadvokaten.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-angrepene er enig.

– Vi forholder oss bare til tingrettens utsettelse. Trenger retten lengre tid til å skrive dom og konkludere, så må den få det. Holdningen vår er at de må få mer tid, hvis de trenger det. Det er rettens egen avgjørelse, sier støttegruppens leder, Trond Henry Blattmann.

– Mange vil ha svar

AUF-leder Eskil Pedersen sier at mange ser fram til at rettssaken er over og at det faller dom i saken. Mange venter på svar, utdyper han.

– Ideelt sett ønsker mange at dommen kommer så raskt som det lar seg gjøre. Men på den andre siden er det aller viktigste at dommen skal stå seg i evigheten og at alle skal være trygge på at rettssaken har vært grundig og at dommen er et godt svar på rettssaken vi har bak oss, sier Pedersen.

Han mener i likhet med støttegruppen at retten må få bruke tiden den trenger.

– Hvis det er behov for mer tid, så er det slik det må være. Det overordnede prinsippet må være at dommen er grundig og at den speiler rettssaken på en grundig måte. Det er nok viktigere enn at dommen kommer i juli eller august, sier Pedersen.

Dersom noen av partene anker, vil saken komme opp i Borgarting lagmannsrett i januar neste år, men i samme spesialbygde rettslokale som nå brukes, ifølge VG. Hovedforhandlingen i Oslo tingrett avsluttes med prosedyrer 21. og 22. juni. (ANB-NTB)

Artikkeltags