Navngir serbisk kontakt

Anders Behring Breiviks serbiske kontakt skal være avslørt.

Anders Behring Breiviks serbiske kontakt skal være avslørt. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Behring Breiviks serbiske kontakt var trolig Milorad Pelemis, en av drapsmennene fra Srebrenica.

DEL

Det melder et bosnisk nyhetsmagasin.

Det er det seriøse bosniske magasinet Slobodna Bosna i Sarajevo som fredag har en stort oppslått artikkel om Breiviks kontakt. Magasinet viser til anonyme, men velinformerte kilder.

Milorad Pelemis var ett av medlemmene og sjef for 10. sabotasjeenhet i den bosnisk-serbiske hæren som foretok en stor del av likvidasjonene i Srebrenica under massakren der i juli 1995.

Han har ikke selv vært tiltalt ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag, men hans navn har vært en gjenganger i en rekke vitnemål mot overordnede offiserer.

Liberia fra 1998

Etter avslutningen av krigen i Bosnia høsten 1995 dro ifølge Slobodna Bosna en stor del av 10. sabotasjeenhet til Afrika, der de tilbød sine tjenester som leiesoldater.

Blant de andre medlemmene av enheten var Jugoslav Petrusic, som ledet en gruppe av disse leiesoldatene. Petrusic har nylig vitnet i en Srebrenica-rettssak i Sarajevo mot flere av hans tidligere medsoldater, blant andre Franc Kos, som deltok i samme sabotasjeenhet.

Slobodan Bosnas kilder opplyser at fra 1998 var flere av medlemmene i 10. sabotasjeenhet periodevis i Liberia, og kilden mener bestemt at Breiviks kontakt kan ha vært Milorad Pelemis som ofte skal ha reist til utlandet.

Det bosniske nyhetsmagasinets kilde avviser at Milorad «Legija» Ulemek, et navn som har figurert hyppig i norske medier i forbindelse med Breivik-saken, kan ha vært Breiviks kontakt. Serbias statsadvokat for krigsforbrytelser opplyste i januar til NTB at Ulemek verken hadde vært i Afrika på slutten av 1990-tallet eller begynnelsen av 2000-tallet.

Pelemis

Milorad Pelemis blir omtalt som sjef for 10. sabotasjeenhet allerede i saken mot Drazen Erdemovic, en av de første sakene som ble ført for domstolen. Og så sent som i februar i år ble han omtalt av den tidligere bosnisk-serbiske offiseren Dragan Todorovic som avga vitneforklaring.

Han opplyste at general Ratko Mladic var den øverste som i siste instans hadde kommando over enheten, og at den hadde fått orde om å delta i erobringen av Srebrenica så sent som 10. juli, dagen før serbiske styrker inntok byen.

General Mladic hadde da gitt 10. sabotasjeenhet 48 timer til å gjennomgå alle husene i byen på jakt etter eventuelle gjenværende, og sa samtidig at de kunne ta med seg det de fant av verdisaker.

Under serbisk sikkerhetspoliti

Ifølge Slobodna Bosna var hele gruppen underlagt det hemmelige serbiske politiet SDB, som ifølge magasinet også sto bak den ulovlige våpeneksporten til Liberia under borgerkrigen i landet.

Ledet for den ulovlige våpeneksporten var serberen Slobodan Tesic, ifølge FN-kommisjonen som gransket de ulovlige bruddene på våpenembargoen mot Liberia.

Da NTB fikk kontakt med Tesic på telefon i januar, avviste han, slik han også har gjort overfor bosniske myndigheter og politi, å ha hatt noe med våpensmuglingen å gjøre.

– Og hvordan fikk du forresten mitt telefonnummer, avsluttet han samtalen.

NTB har foreløpig ikke lyktes å få noen kommentar fra politiet i Oslo. (ANB-NTB)

Artikkeltags