Ofrene fra Utøya presenteres

Alle ofre for terroren 22. juli vil bli presentert med en kort omtale og bilde i rettssalen.

Alle ofre for terroren 22. juli vil bli presentert med en kort omtale og bilde i rettssalen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Alle ofre for terroren 22. juli vil bli presentert med en kort omtale og bilde i rettssalen.

DEL

Hver enkelt av de åtte døde fra regjeringskvartalet fikk torsdag rettens oppmerksomhet gjennom minneord og bilde på storskjerm. Slik skal også de 69 som døde på Utøya presenteres.

– Dette har vært hele og ekte mennesker, og for de etterlatte er det viktig å få fram det. Derfor vil vi vise bilde av hver enkelt og gi et lite innblikk i livene deres under fremleggingen av obduksjonsrapporten, sa koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Bistandsadvokatene ønsker at det blir en gjennomgående form under framleggingen av obduksjonsrapportene fra Utøya-ofrene.

– Det er viktig at de blir noe mer enn et nummer i en obduksjonsrapport, mener bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

Grunnet terrorsakens store omfang er det betydelig mindre plass til omtale av hvert enkelt drapsoffer enn vanlig er i drapssaker. Siden erstatningssaken for de berørte og etterlatte også skal føres separat, er det heller ikke anledning for bistandsadvokatene til å føre vitner på dette punktet.

Men mange mener også at de drepte får for lite fokus i vanlige drapssaker i Norge. Statsadvokat Svein Holden sa på pressekonferansen at han er usikker på om dette grepet fra bistandsadvokatene vil rikke noe ved dette.

– Det er vanskelig å spå noe om det. Men vi har gitt vår tilslutning til dette, så får tiden vise om det har noen overføringsverdi i senere saker, sa statsadvokaten.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad sa at gjennomgangen også ville bli et tema på kveldens aktørmøte.

– Det er uvanlig å gjøre det på denne måten. En straffesak skal først og fremst handle om skyld, hva som har skjedd, og tiltaltes forklaring. Men vi får diskutere hvorvidt det er hensiktsmessig å fortsette på denne måten, sa Lippestad.

Aktor Holden forsikret at det er satt av god tid til gjennomgangen av hvert enkelt offer, slik at bistandsadvokatenes presentasjoner ikke vil gå ut over tidsplanen for rettssaken.

Obduksjonsrapportene skal gå over seks dager. (ANB-NTB)

Artikkeltags