– Så Breivik drepe

Espen Myklebust flyktet for livet etter å ha sett en av vaktene på Utøya bli likvidert av Anders Behring Breivik.

Espen Myklebust flyktet for livet etter å ha sett en av vaktene på Utøya bli likvidert av Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Espen Myklebust så Anders Behring Breivik drepe på Utøya.

DEL

– Han var så rolig som et menneske kan være, forklarte 18-åringen i retten.

Myklebust ble skutt i siden da han var i vannet på nedsiden av Kjærlighetsstien på Utøya, men kunne skrives ut fra sykehus allerede kvelden 22. juli.

I retten onsdag ble 18-åringen fra Haugesund spurt om hvordan han oppfattet gjerningsmannen.

– Helt iskald og følelsesløs. Han smilte, han smilte heftig til tider, fortalte Myklebust, som så Breivik skyte en av vaktene på AUF-leiren.

Flyktet for livet

Myklebust flyktet for livet etter å ha sett en av vaktene på Utøya bli likvidert av Anders Behring Breivik. Men det tok tid før han skjønte hva som skjedde.

18-åringen satt på teltplassen da Breivik kom gående opp stien foran kafébygget. Ungdommene hadde hørt smell, men trodde først det var kinaputter. Da de så Breivik drepe en av vaktene med tre skudd, løp de alt de kunne.

Forbi Kjærlighetsstien, ned langs bergveggen og ned til vannet løp de. Mange var hysteriske, noen ringte hjem, noen la på svøm.

– Jeg håpet dette var en syk, syk øvelse, sa Myklebust da han vitnet i terrorsaken tirsdag.

Tok igjen ungdommene

Breivik tok snart igjen ungdommene og begynte å skyte. Myklebust forsøkte også å svømme fra stedet, men ble truffet av et streifskudd i ryggen.

Flere av ungdommene svømte mot en båt på fjorden, men det var ikke plass til 18-åringen. I stedet fikk han en redningsvest slik at han kunne holde seg flytende. Mens han svømte, så han kuler treffe vannet.

– Mange hengte seg på meg, men det gikk så treigt at de ga opp, sa Myklebust.

Til slutt ble han plukket opp av en politibåt. Han ble brakt tilbake til Utøya fordi politiet skulle plukke opp flere skadde. 18-åringen fikk da ingen informasjon om at gjerningsmannen var pågrepet.


18-åring trodde Breivik var politimann

Da 18-åringen så mannen i politiuniform på Utøya, trodde hun det var en ordentlig politimann som var kommet for å hjelpe. Så begynte Anders Behring Breivik å skyte.

Den 18 år gamle kvinnen og noen venninner prøvde å gjemme seg blant noe småskog på sørspissen av Utøya. Plutselig kom en skikkelse til syne.

– Han så - jeg vet ikke - litt snill ut. Jeg trodde han var politi fordi det sto politi på ham. Jeg tenkte at da er han vel snill, sa kvinnen da hun vitnet i retten tirsdag.

Breivik begynte å skyte mot jentene. 18-åringen ble truffet i magen. Hun fikk store skader på indre organer og sliter fortsatt med problemer med magen og med sterke ryggsmerter. Det er uvisst om skadene vil kunne bli bedre på sikt.

Den unge kvinnen hadde klare fremtidsplaner om å jobbe med barne- og ungdomsarbeid. Det har hun måttet oppgi på grunn av smertene.

– Det går jo ikke så veldig greit. Jeg sliter med en del, men det begynner å ordne seg, sa hun til retten. (ANB-NTB)

Artikkeltags