Så vennene bli drept

17-åringen fra Oslo var en av få personer som overlevde ved pumpehuset på Utøya, hvor 14 mennesker ble drept.

17-åringen fra Oslo var en av få personer som overlevde ved pumpehuset på Utøya, hvor 14 mennesker ble drept. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Andrine Johansen (17) ble skutt i brystet mens hun kastet seg i vannet ved pumpehuset.

DEL

Nederst i saken finner du løpende oppdateringer fra rettssalen.

Liggende i vannet så hun tiltalte likvidere en etter en av dem som gjemte seg ved det lille huset.

17-åringen fra Oslo var en av få personer som overlevde ved pumpehuset på Utøya, hvor 14 mennesker ble drept. I retten fortalte hun hvordan Anders Behring Breivik lokket dem fram ved å si at han var politi. Det første skuddet traff en stein bare 10 centimeter fra hodet til Johansen, hun hoppet da i vannet og ble truffet av et skudd i skulderen.

– Jeg fikk så mye blod i halsen at jeg holdt på å drukne i mitt eget blod, fortalte Johansen i retten.

Liggende i vannet ser hun Breivik gå rundt og drepe alle ved pumpehuset.

– En jente i vannet roper «hjelp meg, hver så snill», jeg tror han forsøkte å bruke henne som lokkemiddel, men da ingen kom, drepte han henne. Folk ved pumpehuset spilte døde, men han gikk rundt og henrettet dem. Jeg så han skjøt en venn av meg 10 centimeter fra hodet hans. Jeg så en bli skutt mot veggen til pumpehuset og at han seg nedover langs veggen, forklarte Johansen.

Henrik Rasmussen (18) kastet seg foran Anders Behring Breivik da han var i ferd med å skyte Andrine Johansen (17) for andre gang ved pumpehuset.

– Han ofret livet sitt for meg, fortalte Johansen i retten onsdag.

Johansen ble skutt i skulderen idet hun kastet seg i vannet. Liggende hardt skadd i vannet, så hun de aller fleste ved pumpehuset bli drept av Breivik. Han begynte deretter å skyte oppfølgingsskudd mot alle som lå i vannet. Andrine ble truffet gjennom gummistøvelen sin og en kule gikk gjennom en hettegenser som hadde blåst seg opp i vannet uten å treffe henne. I det Breivik på nytt retter skytevåpenet mot henne, kaster plutselig Henrik Rasmussen (18) seg foran Breivik og tar imot kulene som var ment for Johansen.

Henriksen, som var fra Hadsel i Nordland, ble truffet av tre skudd, blant annet i hodet og i ryggen, og døde på stedet.

Da Andrine kom opp fra vannet, trodde hun vennen Thomas Margido Antonsen (16) lå og spilte død.

Johansen beskrev i retten onsdag en forferdelig stillhet etter at Breivik var ferdig med massakren ved pumpehuset. 14 personer lå døde. Da hun så kjæresten og en annen jente svømme ut fra land, tok hun seg inn til land.

– Jeg møtte en gutt, og han sa at «dette kommer til å gå bra». Da visste jeg ikke at jeg hadde masse kulefragmenter i ansiktet og så blodig ut. Han spurte om han kunne svømme ut til en båt, og jeg sa «det er greit». Jeg vurderte å svømme ut selv, men tenkte at jeg ville drukne innen jeg nådde dit, forklarte hun i retten.

Selv var hun sikker på å drukne, blodet hennes hadde kommet opp i halsen, men hun kom seg opp på land. Hun så da vennen Thomas ligge på bakken.

– Jeg løp til ham og sa «du kan slutte å spille død nå, gjerningsmannen er tatt». Men en person som gikk rundt og sjekket pulsen til folk, sa at han var død. Det var først da jeg kastet et blikk rundt meg og så alle skadene på de drepte, sa hun. 17-åringen ga videre en detaljert beskrivelse av det makabre synet som møtte henne.

På spørsmål fra aktor Inga Bejer Engh bekreftet hun at hun så flere personer hun kjente, bli skutt, mens hun selv lå i vannet hardt skadd. Hun forklarte at Breivik først skjøt folk fra siden av pumpehuset, deretter gikk noe bakover i terrenget, før han fortsatte på den andre siden.

Andrine sier Anders Behring Breivik virket behersket og rolig, men at han ble mer anstrengt når han ikke fikk det som han ville. Hun mener Breivik virket veldig bestemt, og sier han oppførte seg behersket og rolig. Hun forteller imidlertid at hun merket at humøret hans svingte.

– Da han ble konfrontert, ble han mer anstrengt. Humøret var veldig skiftende. Det var ikke noen tydelig humørskifte, men man merket det, sa hun i retten onsdag.

Johansen sier at Breivik også kom med gledesutbrudd mens han skjøt.

– Jeg vet ikke om det var «haha» eller «hoho». Men han viste at han var glad, eller lykkelig, sa hun.

Aktor Inga Bejer Engh leser opp noe Johansen sa i avhør om at Breivik smilte da han var ferdig med å skyte ved pumpehuset, og at det han gjorde ikke var normalt, men ondt.

Engh ber Johansen utdype dette.

– Det er ikke normalt å skyte ungdommer på sommerleir og le av det, svarte Johansen som grudde seg til å vitne i terrorsaken og var lettet og glad da det hele var over.

– Det var veldig deilig. Det er så godt å kunne gi slipp på det jeg har gått rundt og vært så nervøs for i flere uker. Og så er det deilig å få kontroll, å kunne styre hva som blir sagt, sa hun til NTB etter at hun var ferdig i retten.

Nå gleder hun seg til å tenke på noe annet enn rettssaken.

– Det skal bli så deilig å gå ut og nyte livet uten å tenke på at jeg skal formulere meg riktig. Jeg kan bare nyte sommeren uten å tenke på noe, sa hun.

(ANB-NTB)

Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssalen:

Artikkeltags