Ser fram til å kaste krykkene

Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs i samtale med Eivind Dahl Thoresen som ble skadet under bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet 22. juli. Til høyre Thoresens kjæreste Anne-Tine Halvorsen.

Bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs i samtale med Eivind Dahl Thoresen som ble skadet under bombeeksplosjonen i Regjeringskvartalet 22. juli. Til høyre Thoresens kjæreste Anne-Tine Halvorsen. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Eivind Dahl Thoresen (26) var sikker på han skulle dø etter eksplosjonen i regjeringskvartalet.

DEL

Nå sikter han både mot fullføring av studiene og comeback på fotballbanen.

Onsdag var han det første vitnet mot Anders Behring Breivik. Han fortalte om både dødsangst og sterke smerter i tiden etter bombeangrepet. Men på tross av både fysiske og psykiske utfordringer, er han i god gjenge med å normalisere livet igjen.

– Jeg har prøvd å tenke positivt hele tiden og lært meg å sette pris på ting jeg ikke har gjort før. Men jeg blir fort lei meg, og jeg blir redd når jeg hører høye smell, sa Thoresen som la til at han har veldig mange personer rundt seg som har støttet ham.

Han fortalte også at han har måttet utsette jusstudiene og har hatt problemer med å konsentrere seg med skolearbeidet. Men han fikk tatt en eksamen til jul og regner med å fullføre dette semesteret.

– Jeg har ett fag igjen som jeg prøver å bli ferdig med til sommeren, sa han i retten.

Tilbake på banen

Den siste splinten i 26-åringens bein ble operert ut for noen uker siden. Han spilte fotball i 3. divisjon før han ble alvorlig skadd av bilbomben i regjeringskvartalet.

– Jeg har en del fysiske begrensninger. Jeg har gått på krykker lenge og gjør det nå igjen. En del gjøremål blir vanskelige. Jeg var glad i å trene, for eksempel. Jeg var aktiv fotballspiller i 3. divisjon, og det har ikke vært mulig etter 22. juli, sa han.

Legene har forklart at han neppe vil få følelsen fullt tilbake i en av armene, men at beina vil fungere som normalt igjen.

Sikker på å dø

Thoresen forklarte seg beveget, men detaljert og fattet om minuttene før og etter eksplosjonen. Han beholdt roen nok til å kunne instruere personer som kom til om hvordan de skulle forbinde ham.

– Jeg følte lite smerte, og jeg følte meg vekselvis kald og varm. Jeg tenkte at som det er framstilt i filmer jeg har sett, så er ikke det et positivt tegn. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø, sa han.

Mens to personer jobbet med å gi ham førstehjelp og tilkalle ambulanse, fikk han det også for seg at han hadde mistet beina.

– Underveis spurte jeg dem om beina mine var der. Jeg spurte flere ganger, for jeg kjente ikke beina. Jeg lå i en vinkel som gjorde det vanskelig å se dem, men de forsikret meg om at de var der, fortalte han.

Glad for løgn

Da ambulansen kom, var det meldt at det kunne komme flere bombeeksplosjoner, og ambulansepersonellet var opptatt av å komme seg derfra så fort som mulig.

– Jeg spurte om jeg kom til å dø, og han i ambulansen sa at «nei, dette går fint». I ettertid har han sagt at han kanskje løy litt, men jeg er glad for at han sa det, sa Thoresen.

Onsdag formiddag ble også politiforklaringer og legerapporter gjengitt fra Vidar Vestli (62) og en 47 år gammel kvinne. De befant seg begge på Einar Gerhardsens plass da bomben gikk av, og fikk alvorlige skader. (ANB-NTB)

Artikkeltags