Sinne blant Breiviks vitner

Anders Behring Breivik og forsvarerne sitter nå kun igjen med elleve vitner. Mange av de andre vitnene har nektet å stille.

Anders Behring Breivik og forsvarerne sitter nå kun igjen med elleve vitner. Mange av de andre vitnene har nektet å stille. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I tillegg har mange av vitnene kranglet seg ut av vitneboksen.

DEL

Breiviks forsvarerteam har fått nok å stri med i oppkjøringen til en av de viktigste ukene i forsvaret av den terrortiltalte 33-åringen. Opprinnelig skulle de denne uken ha ført 17 vitner som på ulikt vis skulle ha hjulpet dem med å underbygge at Breiviks virkelighetsoppfattelse ikke trenger å være synonymt med å være utilregnelig.

Etter en uke med bråk og uklarheter om hvilke vitner som faktisk har vitneplikt og hvilke som kan kringkastes på TV, sitter de igjen med kun elleve av vitnene.

Tumultene startet med religionshistoriker Hanne Nabintu Herland, som i et krast innlegg i Aftenposten 21. mai, proklamerte at hun heller ville bli slept i fengsel enn å vitne for Breivik. Forsvarerne nektet å frafalle henne helt til Oslo tingrett forrige uke fastslo at hun som privat sakkyndig faktisk hadde rett til å nekte å vitne.

Fjordman slapp

I kjølvannet av Herland-saken har det nærmest vært et skred av vitner på forsvarets liste som har forsøkt å slippe å møte i retten. Torsdag og fredag forrige uke ble det klart at både mulla Krekar, den høyreradikale bloggeren Peder Nøstvold Jensen - kjent som Fjordman, den islamske aktivisten Mohyeldeen Mohammad og den islamkritiske forfatteren Bruce Bawer hadde klart å overtale forsvarerne til å la dem slippe å vitne.

- De mener at de ikke har noe å tilføye i saken og ønsker overhodet ikke å vitne, sier medforsvarer Tord Jordet til NTB.

Forsvarerne har kommet til at deres vitneprov ikke vil være særlig til hjelp når de er så negative.

Også fredsforsker Johan Galtung og forfatter Walid al-Kubaisi, som opprinnelig skulle vitne denne uken, er frafalt.

Vitneflukten skaper utfordringer for forsvarerne, som nå heller forsøker å få mer tid til Breiviks egen forklaring i tiden som har blitt frigjort.

Filmer ikke islamkritikere

Blogger Peder Nøstvold Jensen og forfatter Bruce Bawer var blant gruppen av islam- og innvandringskritiske vitner som var stevnet. Jensen regnes som Breiviks viktigste ideologiske premissleverandør og er sitert med over 300 sider i tiltaltes kompendium. I en e-post til avisen Sunnmørsposten fredag skriver han at han ikke vil vitne fordi han reagerer på måten forsvaret har behandlet Hanne Nabintu Herland på. Han er også provosert over at retten nekter kringkasting av de islamkritiske vitnene.

- Jeg kan ikke akseptere at jeg skal fortelle retten om sensur samtidig som retten sensurerer meg, skriver Jensen.

Dommerne i terrorsaken besluttet for en drøy uke siden at kun vitner som kan anses som sakkyndige, kan bli kringkastet, samtidig som de kategoriserte alle de islamkritiske vitnene på listen som ikke-sakkyndige vitner.

Provosert

Avgjørelsen provoserer de gjenstående islamkritiske vitnene og har ført til debatt på nettet om at retten utøver en selektiv ytringsfrihet.

- Det er helt på jordet. Alle de politisk korrekte vitnene blir kringkastet, men ingen av oss på den andre siden får slippe til. Da er vi helt prisgitt at mediene gjengir oss korrekt, og det har vi, for å si det mildt, ikke særlig god erfaring med, sier Ronny Alte til NTB. Han er tidligere leder av den islamkritiske organisasjonen Norwegian Defence League og er nå tilknyttet den nystartede grupperingen Norges Frihetsparti.

Samfunnsdebattant og blogger Ole Jørgen Anfindsen, som driver nettstedet HonestThinking, vurderte å nekte å vitne da kringkastingsforbudet ble kjent. Forsvarerne har imidlertid klart å argumentere for at han må regnes som et sakkyndig vitne, blant annet med henvisning til at han har skrevet en bok som er relevant for temaet.

Anfindsen kaller dommernes avgjørelse for uklok.

- Jussen er formodentlig uangripelig, men det er grunn til å spørre om retten har lagt tilstrekkelig stor vekt på hvor politisert denne saken faktisk er. Det paradoksale og triste er at dommerne med dette gir næring til konspiratoriske oppfatninger om at enkelte grupper og meninger blir systematisk sensurert. (ANB-NTB)

Artikkeltags