Sjokkerer i rettssalen

Anders Behring Breivik er i gang med sin forklaring.

Anders Behring Breivik er i gang med sin forklaring. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik startet sin forklaring tirsdag med å lese opp et dokument han har forberedt på cella i Ila fengsel. Les løpende referat fra forklaringen.

DEL

Løpende referat fra Anders Behring Breiviks forklaring helt nederst i saken.

Forsvarer Geir Lippestad opplyste mandag om at Breivik ville lese opp et dokument som det ville ta rundt 30 minutter å lese opp. Breivik begynte med å si at han nok ville trenge litt mer tid.

– Det kan ta noe lengre tid. Aktoratet la i går rammer for sin bevisførsel, jeg må også legge rammer for min forklaring. Jeg håper du ikke avbryter meg, sa Breivik til dommer Wenche Elizabeth Arntzen.

– Jeg har en punktliste, men først vil jeg legge rammene for mitt eget forsvar. Jeg ber om din tillatelse til dette, sa Breivik.

– Det er greit, du kan begynne med rammene, svarte Arntzen.

Anders Behring Breivik åpnet sin forklaring i retten med å forklare hvordan han føler påtalemyndigheten og andre svartmaler ham for å holde ham nede.

– Jeg står her som representant for den norske og europeiske antikommunistiske og antiislamske motstandsbevegelsen, sa Breivik da han skulle begynne å legge rammene for sitt forsvar, som han forklarte det.

Han mener han snakker på vegne av mange, men at påtalemyndigheten og andre myndigheter forsøker å stille ham i et dårlig lys.

– De vil hevde jeg er en ondskapsfull taper og løgner, som mangler moral og integritet, forklarte den terrortiltalte 33-åringen. Han sier aktoratet vil fremstille ham som en sinnssyk person som har falt ut av arbeidslivet.

– Dette gjør de fordi jeg har gjennomført det mest sofistikerte og brutale nasjonalistiske attentatet i Europa, forklarte Breivik. Flere av de tilstedeværende i rettssalen skuttet seg nettopp da han beskrev aksjonene 22. juli i fjor som «sofistikert».

Han reagerer også på at noen har kalt ham barnemorder.

– Jeg har ikke drept noen under 14 år.


Europa uten demokrati

– Europa har ikke hatt demokrati siden mellomkrigstiden, sier Anders Behring Breivik i sin forklaring i terrorsaken.

– Ytringsfriheten er et begrep uten innhold, sier Breivik.

– Nasjonalistiske og kulturkonservative partier i Europa blir boikottet, fortsetter han.


Refser journalister

Breivik refser norske journalister for å ha drevet en svertekampanje mot Fremskrittspartiet og andre «verdikonservative».

Han sier at det er en grunn til at han ble det han kaller «militant nasjonalist».

– Journalister bør stille seg følgende spørsmål: Har de drevet kampanjejournalistikk mot Fremskrittspartiet? Svaret er ja, de har drevet systematisk svertekampanje mot Fremskrittspartiet i 20 år, sa han da han leste opp det han betegnet som et dokument i retten tirsdag.

Han sa at mennesker med hans syn henges ut som rasister, intolerante, ondskapsfulle og inhumane, og at dette skjer i mange land.

Breivik mener at de som er imot multikulturalismen vil skjønne at en demokratisk kamp ikke fungerer, og etter hvert ty til våpen, slik Breivik selv gjorde.

I opplesningen av sitt «dokument» tirsdag formiddag langet Breivik ut mot multikulturalismen i Norge, som han mener gjennomsyrer både mediene, skoleverket og politiske institusjoner.

Breivik trakk fram at mange på den ytterste høyresiden deler hans syn, og at det er ingen som taler deres sak.

– Demokratisk kamp nytter ikke, og det finnes ikke eksistensiell ytringsfrihet. Når flere finner ut dette, er veien kort til våpen, sa Breivik.

Han ble på et tidspunkt avbrutt av tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, som spurte om opplesningen var utdrag fra Breiviks «manifest».

– Nei, det er et notat jeg har forberedt til mitt forsvar, sa Breivik, og fikk lov til å fortsette.

24 minutter inn i opplesningen av sitt «dokument» ble Anders Behring Breivik avbrutt av rettens administrator Wenche Elizabeth Arntzen som ba ham moderere seg.

– Du sa innledningsvis at du hadde moderert din retorikk. Av hensyn til de etterlatte..., begynte Arntzen.

– Det blir ikke verre enn dette, sa Breivik, som nettopp hadde sammenlignet AUF med Hitlerjugend og kommet med sterke uttalelser om journalist Marte Michelet.


Sensur

Breivik sier det han kaller systematisk sensur tvang fram de brutale aksjonene 22. juli.

– Når fredelig revolusjon umuliggjøres, blir voldelig revolusjon den eneste løsningen, forklarer Breivik. Han sier ingen motstandere av multikulturalismen har fått ytre seg i Europa etter andre verdenskrig.

– Dette meningstyranniet er den virkelige terroren og gjorde at jeg og andre mistet troen på demokratiet.

Han skiller også skarpt mellom brutalitet og ondskap og sammenligner terroren med atombomben mot Hiroshima.

– De amerikanske lederne var villige til å ta 300.000 uskyldige liv for å avslutte krigen og redde flere millioner. Det er like ignorant å kalle meg ond som å kalle disse lederne det.

Han sier han ved å «henrette» 77 personer ønsket å endre Arbeiderpartiets innvandringspolitikk for å hindre en fremtidig borgerkrig.

– Jeg er 100 prosent overbevist om at hvis vi kan stoppe det multikulturelle eksperimentet, kan vi redde hundretusener eller millioner av liv. Men hvis vi venter 20 eller 30 år med konfrontasjonen er det for sent, da vil etniske nordmenn være i mindretall.


Hitlerjugend

Breivik sammenligner AUF-medlemmene med Hitlerjugend og sier de som ble drept på Utøya, ikke var uskyldige barn.

– Motivene er basert på godhet, ikke ondskap. Hvis noen bedriver ondskap, er det de multikulturalistiske. Det eneste som bør overraske er at noe slikt ikke har kommet tidligere, sier Breivik.

– Jeg ville gjort det igjen, fortsetter Breivik.

Han beskriver i forklaringen sin AUF-medlemmene som hjernevasket og indoktrinerte.

– Dette var ikke uskyldige barn, sier Breivik. Han viser til at en rekke av de drepte hadde lederposisjoner i ungdomspartiet og politiske verv.


Brøt inn nok en gang

En halvtime inn i Anders Behring Breiviks forklaring, grep dommer Wenche Elizabeth Arntzen inn og ba ham avrunde innledningen og begrense seg til norske forhold.

Breivik var i ferd med å gi en utlegning om disiplin, æreskodekser og stolthet, som han ser som sentrale elementer i japansk og koreansk politikk og kultur.

– Dette er det mest fullkomne samfunn og den mest perfekte av alle politiske modeller i dag, sa han.

På dette punktet brøt Arntzen inn og etterlyste relevans til saken som går for Oslo tingrett. Breivik sa han hadde seks sider igjen av de tretten han har forberedt, men fikk beskjed om å forberede seg på å runde av opplesningen.

– Det er ikke mulig, dette danner rammene for forsvaret mitt. Får jeg ikke lese opp dette, er det ikke vits i at jeg forklarer meg i det hele tatt, sa Breivik.

Han godtok likevel å prøve å begrense seg til norske forhold.


Født i fengsel

Breivik sier han ble født i et fengsel og har levd hele sitt liv i fengsel, og at vissheten om at han skal dømmes til fengselsstraff derfor ikke skremmer ham.

– Jeg har levd i et fengsel hele mitt liv. Dette fengselet heter Norge. Det er et fengsel hvor det ikke eksisterer ytringsfrihet og hvor kulturen er ødelagt av multikulturelle marxister, sa Breivik.

– Det spiller ingen rolle om jeg er i fengsel eller i en leilighet på Frogner. Alle byer i Norge vil ende opp som et multikulturelt helvete som det i Oslo, fortsatte han.

Breivik snakket om innvandring og hvordan innvandrere tar over Norge.

– Etniske nordmenn er allerede en minoritet ved første klasse i grunnskolen, sa han.

Breivik sa at han ser opp til Japan og Sør-Korea.

– Dette er høyteknologiske, monokulturelle og velfungerende land. Det viser at land kan være suksessfulle, om ikke mer suksessfulle, hvis man sier nei til masseinnvandring, sa Breivik.

Jjihadistisk vold

– Mange muslimer støtter jihadistisk vold, sier terrortiltalte Anders Behring Breivik.

– Det er blitt hevdet at europeiske muslimer tar avstand fra vold, dette er selvfølgelig løgn. Koranen krever at muslimske menn utfører jihad, sier Breivik.

Han kommer også inn på at nasjonalister i Europa behandles dårlig.

– Hvor mye lenger skal europeiske nasjonalister straffes etter andre verdenskrig? Vi aksepterer det ikke lenger. Vi holder på å miste det mest dyrebare vi har, sier Breivik i sin forklaring.


Propaganda

Breivik mener det norske folk er indoktrinert med propaganda, men at det snart vil gå opp for alle at multikulturalismen har feilet.

– Jeg skjønner at denne informasjonen er vanskelig å forstå når man er indoktrinert med noe annet. Men flertallet vil snart forstå at multikulturalisme ikke fungerer, sier Breivik.

Han sammenlignet nordmenn med urfolk i Tibet og i Bolivia, og mener deres kamp for selvstyre ikke er ulik den nordmenn kjemper.

– Vi kan ikke akseptere at vårt land blir kolonisert mot vår vilje, sier han.

Breivik mener han har kjempet en viktig kamp og spør hvordan han kan ha gjort noe ulovlig når dokumentasjonen og påstandene han kommer med er sanne.

– Hvordan kan det være ulovlig å drive væpnet motstand mot disse menneskene som står bak multikulturalismen? spør han.


Blodet flyter

Breivik sier Europa flyter av blod i kampen mellom muslimske innvandrere og hans meningsfeller som kjemper mot multikulturalisme.

Han tar blant annet professor Thomas Hylland Eriksen til inntekt for påstanden om at de han kaller multikulturalister ønsker å «dekonstruere den etniske norske gruppe».

– De tror de kan gjøre dette uten motstand, men de kommer til å møte massiv motstand. Det er 22. juli, Lasermannen 2 i Sverige og NSU i Tyskland eksempler på, sier Breivik.

Det han kaller preventive angrep viser i hans øyne at den tidligere britiske politikeren Enoch Powell får rett i sin spådom om at «det vil flyte blod gjennom våre gater» dersom innvandring i stor skala til Europa fortsetter.

– Og hva er det vi er? I London, Madrid og Marseille flyter gatene av blod fra muslimske terroristers handlinger. Blodet flyter i gatene i Oslo, Malmö og Tyskland av europeiske patrioter som forsøker å redde sine land.

Samtidig hevder han at hans meningsfeller har ønsket fred og dialog, men er blitt møtt av sensur og latterliggjøring fra motstanderne.

– Strategien deres vil ikke lykkes. Den vil kun resultere i mer radikalisering og flere angrep, sa den terrortiltalte 33-åringen i sin innledning i Oslo tingrett tirsdag.


Borgerkrig

– Det er 100 prosent sikkert at Europa vil få en borgerkrig mellom nasjonalister og internasjonalister, sa Anders Behring Breivik i sin forklaring tirsdag.

– Endelig innrømmer de tre mektigste lederne i Europa at flerkultur ikke fungerer. I Norge går vi motsatt vei, sa Breivik og viste til utsagn fra statslederne Nicolas Sarcozy, David Cameron og Angela Merkel.

– Det kommer ikke overraskende, men vil skje gradvis. På et tidspunkt vil blod renne gjennom europeiske storbyer. Hvorfor er jeg så sikker? Fordi multikulturalisme er en selvødeleggende ideologi, sa Breivik.

– I mellomtiden er det viktig at flere tar ansvar, som jeg har gjort, sa Breivik og sammenlignet seg selv med blant andre Peter Mangs, den såkalte Lasermannen 2, i Sverige. (ANB-NTB)

Her er Nettavisens løpende referat fra rettssaken:

Artikkeltags