Sliter med stresslidelse

Psykiater Are Holen (t.h.) og psykolog Dagfinn Winje redegjorde for psykiske lidelser som rammer ofre og etterlatte.

Psykiater Are Holen (t.h.) og psykolog Dagfinn Winje redegjorde for psykiske lidelser som rammer ofre og etterlatte. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Båtfører Bjørn Kasper Ilaug er bekymret for at stresslidelsen hans blir langvarig.

DEL

Ilaug sliter hardt med posttraumatiske stresslidelse (PST) etter redselstimene ved Utøya. Onsdag fulgte han med interesse psykologene Are Holen og Dagfinn Winjes redegjørelse om psykiske lidelser som rammer ofre og etterlatte, og sier han kjente seg igjen i mye.

De to psykologene viste til studier som sa at om lag 60 prosent av voksne opplevde rask bedring, innenfor en måned. Noen får varige reaksjoner, andre har mer ustabile forløp, mens hos om lag en av ti setter PST-symptomene seg kronisk.

– Jeg undres over at det har tatt så lang tid for meg, sier Ilaug til NTB. Etter elleve måneder er problemene fortsatt så hyppig tilbakevendende at han ikke er tilbake i arbeidslivet.

Søvnproblemer, tidvis utfallende korttidshukommelse og muskulære problemer er noen av symptomene til hytteeieren, som nylig ble hedret med Medaljen for edel dåd av regjeringen. Men han påpeker at han ikke er bitter og at han tar situasjonene han havner i, med godt humør.

– Jeg kan for eksempel dra inn til byen med bil, for så å glemme den og få bot. Eller pusse tennene to ganger, sånne ting. Jeg er jo redd for at det er sånn jeg blir, sier han.

Ilaug påpeker at den nedsatte funksjonsevnen han sliter med også har en sosial konsekvens.

– Folk må jo kunne forvente at jeg skal komme til avtalt tid. Og ikke glemme det jeg sier. Nylig var jeg på et møte hvor jeg hilste på de samme personene to ganger. Jeg har jobbet som dataprogrammerer og er vant til å konsentrere meg mye i jobben. Men hvis jeg skal holde på og surre slik i fem år, må jeg finne noe annet å drive med, sier han til NTB.

Winje og Holen sa at ubesvarte spørsmål rundt politiets og myndigheters rolle forverrer håndteringen av PST. Ilaug sier seg enig og peker spesielt på at justisministeren har bedt politiet levere sin 22. juli-rapport på ny. Han mener de har redegjort direkte feil på flere faktaopplysninger fra Utøya.

Han sier at det å følge deler av rettssaken fra tilhørerbenken har vært til god hjelp for å komme seg videre. Om Anders Behring Breivik blir dømt til straff eller tvungent psykisk helsevern er ikke viktig for ham, siden han uansett vil bli sittende bak murene på Ila.

Utover sommeren har Ilaug også planlagt flere båtturer i Tyrifjorden med venner han har fått gjennom 22. juli-saken.

– Men da skal det ikke handle om Utøya, men sommer, sol og reker, sier han. (ANB-NTB)

Artikkeltags