Spilte død – ble skutt

Marte Fevang Smith (18) og ti andre AUF-ere bestemte seg for å spille død for å slippe unna Anders Behring Breivik.

Marte Fevang Smith (18) og ti andre AUF-ere bestemte seg for å spille død for å slippe unna Anders Behring Breivik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Marte Fevang Smith (18) og ti andre AUF-ere bestemte seg for å spille død for å slippe unna Anders Behring Breivik.

DEL

Løpende oppdateringer nederst i saken.

Alle ble likevel skutt, og Smith var den eneste som overlevde.

Smith satt på utescenen ved kafébygget med noen venner da folk kom løpende og fortalte at det var en person som skjøt. Hun forteller at alle løp til et område bakerst på teltplassen.

– Jeg sto sammen med to andre. Jeg la ikke merke til at det kom noen, før jeg så en politiskikkelse som sto rundt ti meter unna meg. Han sto der kanskje to sekunder, så skjøt han personen ved siden av meg, fortalte Smith i retten.

Hun sier hun og flere andre begynte å løpe opp skrenten mot Kjærlighetsstien. Lenger oppe er det en som sier at han hører skuddene nærme seg og at de må legge seg ned og spille døde. Smith forteller at hun legger seg på magen, og at hun kort tid etter får øye på Breivik 5-6 meter unna.

– Han speider utover og ser rett mot meg. Jeg ser ned. Jeg hører ham gå mot der vi ligger og så begynner han å skyte alle, en etter en, forklarte 18-åringen.

Smith forteller at hun ble truffet av skudd og at alt ble svart en stund.

– Jeg skjønner ikke hva som skjer. Jeg hører smell, og noen rundt meg lager lyder jeg ikke helt forstår, sa hun.

Smith sier hun hadde en person oppå seg som ikke var bevisst, og at hun slet veldig med å bevege seg. Hun anslår at hun lå på bakken rundt en halvtime før hun klarte å samle krefter til å reise seg. Hun forteller at da hun gikk, var alle de andre døde. En av de døde var Smiths bestevenninne.

Først lenge etter at det ble stille, turte hun røre seg.

Marte holdt bestevenninnen i hånden. Hun merket at venninnen ble truffet og at hun døde.

– Jeg tenkte på alt og på ingenting. Jeg var helt sikker på at jeg var død, sa Smith da hun vitnet i terrorsaken.

Med skuddskader i hodet klarte hun til slutt å reise seg og ta seg inn i skogen for å gjemme seg. Skuddet hadde truffet toppen av hodet, men kulen gikk ut igjen etter noen centimeter. Etter hvert treffer hun noen andre ungdommer som tar seg av Hussein Kazemi, som var skutt i beina. Sammen finner de fram til det store rocketeltet og gjemmer seg der.

Inne i teltet gir en av jentene Marte førstehjelp for å stanse blødningen. Plutselig rygger den andre jenta inn i teltet, setter seg ned og ser livredd ut.

– Jeg ser mot åpningen av teltet, og ser jeg beinet som jeg så tidligere gå forbi. Det er den samme refleksen på beinet og den store mørke skoen. Men personen bare går videre, sa hun.

Skuddsalvene fortsetter. Marte Fevang Smith vet ikke helt hvor lenge. Til slutt hører de en kraftig røst si «politi». Men ungdommene trodde det var flere gjerningsmenn. Da politimannen kom inn i teltet, var de sikre på at de skulle dø. Skal du drepe oss nå, spør den andre jenta.

– Han blir stående litt – så går det opp et lys for ham, og han sier: Nei, nei. Det skal jeg ikke, sa Smith.


Eneste overlevende

Marte Fevang Smith (18) overlevde som den eneste av elleve personer som ble skutt på Kjærlighetsstien. Nå lever hun videre for bestevenninnen og de ni andre som ble drept ved siden av henne.

18-åringen fra Nøtterøy vitnet i retten mandag formiddag. Hun ble selv skutt i hodet og ble liggende lenge i mengden av drepte ungdommer. I ettertid har hun slitt med hodeplager og en skade i foten.

– Dansing, som jeg er veldig glad i, er derfor veldig uaktuelt nå. Jeg har også opplevd flimring i synet og øresus, men tatt i betraktning hvor nær jeg var å dø, syns jeg ikke at jeg har noe å klage på. Jeg har ti mennesker å leve for - jeg må fortsette å leve, forklarte Smith på spørsmål fra aktor Svein Holden om hvordan hun har hatt det i ettertid.

Utsagnet utløste gråt hos flere av tilhørerne i rettssal 250, og også rettens administrator, Wenche Arntzen, ble tydelig preget. Mange av de etterlatte etter de drepte på Kjærlighetsstien fulgte Smiths forklaring mandag.

Utøya-leiren skulle bli det første steget inn i et politisk liv for Marte og bestevenninnen Maria Maagerø Johannesen. De to holdt hverandre i hendene da de prøvde å spille død på Kjærlighetsstien. 18-åringen forklarte i retten at hun merket veldig godt at Maria ble drept, selv om hun ikke så det.

– Sommerleiren skulle gjøre at vi ble kjent med folk og turte å bli med på andre AUF-arrangementer. Nå er jeg engasjert for to, både for meg selv og Maria, sa Marte Fevang Smith i retten mandag. (ANB-NTB)

Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssalen under:

Artikkeltags