Spurte Breivik om frykten

Mette Yvonne Larsen spurte Anders Behring Breivik om ofrenes frykt.

Mette Yvonne Larsen spurte Anders Behring Breivik om ofrenes frykt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen ville vite hva tiltalte trodde ofrene på Utøya hadde følt.

DEL

Mandag fortsatte Anders Behring Breivik forklaringen om massakren på Utøya 22. juli, der han drepte 69 mennesker.

Sal 250 var preget av stille alvor mandag, men flere reagerte tydelig da Breivik i detalj fortalte hvordan han lokket frem ungdommer som gjemte seg bak pumpehuset på Utøya, før han brutalt skjøt dem. Som i forrige uke forklarer Breivik drapene på en klar, kald og mekanisk måte, og det kom også tydelig frem at det er noen av drapene han ikke husker.

Bistandsadvokatene prøvde også å avdekke Breiviks følelser rundt lidelsene og sorgen han påførte så mange den 22. juli.

Mette Yvonne Larsen forsøkte blant annet å få Breivik til å prøve å tenke seg hva ungdommene på Utøya følte under drapstoktet.

– Du vet jo svaret. Det må jo ha vært det mest redselsfulle øyeblikket i livet deres. Deres verste mareritt. Jeg ville sikkert vært livredd selv i samme situasjon, sier Breivik.

– Du klarer å bruke disse ordene, samtidig som du prøver å distansere deg. Har du kjent mer på hva det er å være livredd? Hvordan har man det? spør Larsen videre.

Da sammenlikner Breivik det med en «fight-or-flight»-modus, som han sier han selv også var i.

Mange i retten ristet vantro på hodet da Anders Behring Breivik sammenliknet seg med etterlatte og pårørende da han forklarte seg om hva han hadde ofret 22. juli.

– Jeg mistet hele familien min og alle vennene mine 22. Juli. Jeg kan forstå hvordan det er, sa Breivik.

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen traff tydelig et sårt punkt da hun begynte å spørre Breivik om hans barndom. Breivik måtte også svare på hvorfor han ikke ville at barnepsykologen som utredet ham som 4-åring skulle vitne i retten.

– Det har ingen ting med 22. juli å gjøre, svarer Breivik knapt, og sier at han hadde en god oppvekst i en ressurssterk familie.

Brevik innrømmet blankt at han i retten opptrer og framstår på en måte slik at han ikke skal bli oppfattet som gal av de sakkyndige.

– Jeg vil ikke havne på galehus, sa han.

Under rettens sjette dag kom det fram at Den rettsmedisinske kommisjon mener at den andre rapporten om Breivik er mangelfull, og ber de sakkyndige om å komme en tilleggserklæring.

(ANB)

Artikkeltags