Truet med taushet

Anders Behring Breivik sier han ble født i et fengsel og har levd hele sitt liv i fengsel, og at vissheten om at han skal dømmes til fengselsstraff derfor ikke skremmer ham.T. v advokat Geir Lippestad.

Anders Behring Breivik sier han ble født i et fengsel og har levd hele sitt liv i fengsel, og at vissheten om at han skal dømmes til fengselsstraff derfor ikke skremmer ham.T. v advokat Geir Lippestad. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breivik truet med å nekte videre forklaring dersom han ikke fikk lese opp hele sitt forhåndsskrevne dokument i retten tirsdag.

DEL

Nederst i saken får du løpende oppdateringer fra rettssaken.

Opplesningen tok langt mer tid enn varslet, og dommeren advarte ham flere ganger.

Den andre dagen i terrorrettssaken startet med at tiltalte Anders Behring Breivik fikk forklare seg. Forsvarer Geir Lippestad hadde dagen før bedt dommerne gi tillatelse til at 33-åringen fikk lese opp et forhåndsskrevet støttedokument. Ifølge Lippestad skulle ikke opplesningen ta mer enn rundt tretti minutter, noe rettens administrator, tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen, godkjente.

En stund ute i Breiviks forklaring ble det klart at tidsanslaget fra Lippestad i beste fall var svært optimistisk. Totalt holdt Breivik på i 75 minutter, noe som førte til flere advarsler fra Arntzen og også protester fra de koordinerende bistandsadvokatene i saken.

En halvtime inn i forklaringen grep Arntzen inn for første gang og ba ham avrunde og begrense seg til norske forhold. Breivik var da i ferd med å gi en utlegning om disiplin, æreskodekser og stolthet, som han ser som sentrale elementer i japansk og koreansk politikk og kultur. Han omtaler disse landene som de mest perfekte av alle politiske modeller.

Breivik svarte med trusler om å nekte videre forklaring dersom han ikke fikk fullføre det han hevdet var de siste fem sidene av totalt 13 sider. Arntzen konfronterte Lippestad med hva han hadde forespeilet dagen før, og Lippestad ba om at klienten fikk fullføre.

Først etter ytterligere 45 minutter og flere nye advarsler og forsøk fra dommerens side på å få ham til å avrunde, var Breivik ferdig. Tingrettsdommer Arntzen var da tydelig irritert.

Første dagen i retten fastslo Breivik at han ikke anerkjenner domstolen legitimitet. Da han startet sin forklaring tirsdag, gjorde han det også klart at den først og fremst var rettet til det han kalte nasjonalistiske og revolusjonære søstre og brødre i Europa.

Han ba sine meningsfeller om ikke la seg bedra av det han mener er forsøk på å svartmale ham fra aktoratet og norske mediers side.

– De norske mediene og aktorene har hevdet og kommer til å fortsette å hevde at årsakene til at jeg gjennomførte angrepene 22.7. var en tilfeldighet, og fordi jeg var en patetisk og ondskapsfull taper som ikke har integritet, ikke har verdighet eller tillit, at jeg er en notorisk løgner, at jeg mangler moral, at jeg er sinnssyk og at jeg derfor bør umiddelbart ignoreres og glemmes av andre kulturkonservative og nasjonalister i Norge og Europa.

Breivik argumenterte gjennom hele talen for at han ikke kan straffes. Han påberopte seg nødrett fordi han mener han kjemper for å redde den etniske norske gruppe fra ødeleggelse og undertrykkelse og muslimsk dominans, som han mener følger innvandring fra afrikanske og asiatiske land. Han anklaget Arbeiderpartiet for å ha tillatt masseinnvandring til Norge.

Den andre dagen i terrorrettssaken tok en uventet vending tirsdag morgen, da det ble kjent at en av meddommerne hadde postet en melding på internett om at Breivik burde få dødsstraff.

Kommentaren «Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!» ble postet fra meddommer Thomas Indrebøs Facebook-konto klokka 14.34 den 23. juli, dagen etter terrorangrepene, ifølge nettstedet Vepsen. Indrebø hadde benyttet et annet navn enn sitt eget, men er registrert med sin egen e-postadresse på Facebook.

Det førte til at dommer Arntzen besluttet at Indrebø måtte fjernes som meddommer. Varameddommer Anne Elisabeth Wisløff rykket dermed inn som ny meddommer, og det betyr at det ikke vil være noen varadommere igjen å sette inn ved behov i den ti uker lange rettssaken.

– Det er skjerpende i saken at vi i forkant av saken spurte alle meddommerne om de hadde ytret seg om skyld og straff, og dette ikke ble oppgitt, leste Arntzen opp fra kjennelsen. (ANB-NTB)

Følg dagens rettssak direkte via Nettavisen:

Artikkeltags