Utbrudd i retten

Anders Behring Breivik føres ut av rettssal 250 fredag etter at en av tilhørerne fikk et utbrudd i retten.

Anders Behring Breivik føres ut av rettssal 250 fredag etter at en av tilhørerne fikk et utbrudd i retten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En mann kastet skoen sin mot Anders Behring Breivik i retten fredag.

DEL

Løpende oppdateringer fra rettssalen nederst i saken.

«You killed my brother. Go to hell! Go to hell», ropte han mens han ble båret ut av politiet.

Den unge mannen ropte gjentatte ganger i fistel «go to hell» og noe som hørtes ut som «you fucker». Lenge etter at han var ført ut på gangen utenfor rettssal 250 kunne man høre ropene hans.

Skoen kastet han i retning Anders Behring Breivik, som fredag satt på sin vanlige plass på første benk, men den skal ha truffet Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Det var en ung kurdisk mann som brøt sammen i retten. Han er bror av 18-åringen som hadde kommet til Norge som enslig, mindreårig asylsøker, og som ble drept på Utøya.

Broren, som er på omtrent samme alder, bor i Irak, men kom til Norge onsdag kveld for å være til stede i retten.

Advokatfullmektig Kari Nessa Nordtun bistår offerets kurdiske familie.

– Han var til stede i retten også torsdag, da drapet på broren ble gjennomgått. Da gikk det forholdsvis greit, men utbruddet i dag var nok rett og slett et resultat av sorg og stress som har bygd seg opp over tid, sier Nordtun til NTB.

Hun tror dette måtte skje med noen, før eller senere.

Hat og sinne

– Det er jo nesten bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge. Man sitter så nær. Og det hatet og det sinnet som mange må føle etter å ha mistet sine kjære, gjør jo at det nesten er bemerkelsesverdig at det har gått bra så lenge, sier hun til NTB.

– Nå får han hjelp av helsepersonell. Han er tatt med i ambulanse til legevakten og får eventuell videre behandling der, sier Nordtun, som opplyser at hennes klient hyperventilerte kraftig etter hendelsen.

Det voldsomme utbruddet først til umiddelbar og relativt kraftig applaus blant tilhørerne i salen, flesteparten fornærmede, etterlatte og ledsagere i tillegg til pressefolk. Flere gråt og skalv, men flere utbrøt også «endelig» .

– Det er mange uforløste følelser i salen. På en måte tror jeg dette uttrykte det mange føler, sa talsperson Christin Bjelland i støttegruppen for 22. juli til pressen i pausen som fulgte.

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til NTB at dette er et sjokk for folk, men noe man har ventet på.

Dommer Wenche Elisabeth Arntzen forkynte straks pause.

Breivik ble raskt ført ut av retten, mens ingen andre fikk forlate salen før situasjonen var avklart.

Anders Behring Breivik selv kommenterte hendelsen på følgende måte etter pausen, da han igjen var ført inn i salen:

– Hvis det er noen som ønsker å kaste noe, så kan dere kaste på meg, når jeg kommer og går inn.

Sikkerheten i rettssalen der Breivik sitter tiltalt for 77 drap ble trappet opp etter opptrinnet, noe som blant annet førte til at Breivik selv måtte bære håndjern under rettsforhandlingene etter pausen

Den terrortiltalte massedrapsmannen så selv ut til å more seg over opptrinnet og småsmilte da han igjen fant plassen sin på tiltalebenken etter å ha henvendt seg til publikum.

Det var kort tid etter opptrinnet ikke klart hvem personen som kastet skoen er, og om han er i slekt med noen av de drepte på Utøya eller regjeringskvartalet.

Det er lett å forstå at noen reagerer med sterke følelser på det Anders Behring Breivik har gjort, mener flere av aktørene i terrorrettssaken.

Advokat Frode Elgesem er en av tre koordinerende bistandsadvokater i 22. juli-saken. Han følger rettsforhandlingene fra benken bak aktoratet.

Han er ikke overrasket over at broren til en av de drepte kastet skoen sin mot Breivik fredag.

Selv om han aldri har opplevd noe lignende i en rettssal før, kan forstå at et slikt utbrudd kommer i en sak som denne.

– Dette var ikke noe voldelig angrep, slik jeg opplevde det. Dette var en mann som var i full følelsesmessig oppløsning. Jeg opplevde utbruddet som et desperat uttrykk for fortvilelse, sier Elgesem til NTB.

Elgesem påpeker at gjennomgangen av de 69 obduksjonene har foregått i svært kontrollerte og rolige former. Det er lett å forstå noen kan få sterke følelsesmessige reaksjoner, og gir uttrykk for dem.

Applaus

Det voldsomme utbruddet førte til umiddelbar applaus i salen, der de fleste tilhørerne er fornærmede, etterlatte og ledsagere i tillegg til pressefolk. Flere gråt og skalv, men flere utbrøt også «endelig». Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier dette var noe man hadde ventet på, men opptrinnet i seg selv var også en påkjenning for mange av de fornærmede.

– Etter hva de har opplevd reagerer mange på brå og høye lyder og derfor fikk mange som var i retten en kraftig reaksjon. Men jeg vil si at jeg har stor forståelse for det som skjedde, sier Mette Yvonne Larsen til NTB.

Også talsperson Christin Bjelland i støttegruppen for 22. juli har forståelse for at gjennomgangen av drapene på Utøya vekker sterke følelser.

– Det er mange uforløste følelser i salen. På en måte tror jeg dette uttrykte det mange føler, sa Bjelland til pressen i pausen som fulgte.

Avsluttet gjennomgangen

Retten avsluttet fredag gjennomgangen av de 69 drapene på Utøya. Dommer Wenche Elizabeth Arntzen takket alle som har vært involvert i det tunge arbeidet.

– Jeg vil takke alle som har medvirket til at denne særdeles tunge gjennomgangen av hvert enkelt dødsfall i regjeringskvartalet og på Utøya har foregått på en respektfull og meningsfull måte, sa Arntzen etter at de siste obduksjonsrapportene fra Utøya var gjennomgått.

Samtlige obduksjonsrapporter både fra regjeringskvartalet og Utøya er nå presentert. Resten av fredag og neste uke er viet til vitneforklaringer fra overlevende fra Utøya.(ANB-NTB)

Her er Nettavisens løpende oppdateringer direkte fra rettssalen:

Artikkeltags