– Utøya skiller seg kraftig ut

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Terrorforsker Brynjar Lia vitnet i rettssal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.

Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Terrorforsker Brynjar Lia vitnet i rettssal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Anders Behring Breiviks ekstreme voldsbruk skiller ham fra andre terrorister og overskygger det politiske budskapet han vil ha fram, mener terrorforsker Brynjar Lia.

DEL

Løpende referat fra rettssalen nederst.

Lia, som er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), mener Breivik ikke har forstått terroristenes dilemma:

– Han har ikke forstått dilemmaet alle andre terrorister overveier: «Hvordan skal vi klare å rekruttere ved bruk av vold?», sa Lia i retten fredag.

Han viste til at skal terrorister klare å rekruttere meningsfeller må de vurdere graden av vold. I Breiviks tilfelle mener han kampsaken og Breiviks budskap overskygges av den uforståelige volden.

– Volden må være en del av et teater. Men hvis alle tilskuerne går, er det et mislykket teater, påpekte Lia, som var kalt inn som sakkyndigvitne av forsvaret.

Lia viste også til at en terroraksjon mot barn og unge – som på Utøya – skiller seg kraftig ut fra det meste av annen terrorisme.

Politiske samlinger for ungdom er veldig utypiske terrormål. De nærmeste likhetstrekk vi finner er angrep mot utdanningsinstitusjoner, sa terrorforskeren.

Han trakk også fram det uvanlige i at terrorangrepet ikke skjedde innenfor rammene av en eksisterende væpnet konflikt.

– 22. juli framstår som lyn fra klar himmel. Det som gjør 22. juli-aksjonen så spesiell er at tiltalte mangler tilknytning til en gruppe. Han er en ensom ulv, sa terrorforskeren.

Lia sa at ensom-ulv-terrorister er sjeldne, men at de blir flere av dem.

Etter at Lia var ferdig med sitt vitnemål, fikk Breivik ordet for å kommentere det som har kommet fram i retten torsdag og fredag formiddag. Han mener at det er galt å påstå at han ikke har fått fram sitt budskap, og at mange vil konkludere med at han har fått økt oppmerksomheten rundt islamisering.

Breivik viste til at han har fått 400-500 brev der folk kommer med støtte.

– Hvis det er 1.000 personer per person som sender brev, er det 400-500.000 personer, sa Breivik, som mente det må en spørreundersøkelse til for å fastslå hvor mange som støtter det han gjorde. (ANB-NTB)

Nettavisens løpende referat fra rettssalen:

Artikkeltags