Utøya-vitne truet på e-post

Muhammed var blant dem som unnslapp massemorderen her på Utøya.

Muhammed var blant dem som unnslapp massemorderen her på Utøya. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Den siste som vitnet i terrorsaken torsdag, Muhammed Abdulrahman, mottok trusler via e-post mens han var i Oslo tinghus.

DEL

Politiet vet ikke hvem som står bak trusselen.

– Jeg håper virkelig at politiet tar vedkommende, sier 20-åringen til VG.

20-åringen fra Hamar ble fraktet bort fra Oslo tinghus med politieskorte torsdag ettermiddag. Politiet bekrefter overfor NTB at de etterforsker saken.

Truslene mot Abdulrahman ble sendt i en e-post til VG som varslet politiet umiddelbart.

– Et vitne har fått en trussel mot seg i form av en e–post. Saken etterforskes, og politiet har iverksatt noen tiltak, sier operasjonsleder Even Jørstad.

Skulle «tas»

Abdulrahman fikk kjennskap til e-posten etter at han var ferdig med å vitne mot Anders Behring Breivik, ifølge Jørstad. 20-åringen opplyser til NRK at det ble truet med at han skulle bli «tatt» på vei hjem.

Aktor Svein Holden vil ikke uttale seg om saken.

– Men jeg er overbevist om at politiet håndterer alt som har med sikkerheten rundt denne saken å gjøre, på en god måte, sier han.

Tungt å vitne

Det var tydelig tungt for Abdulrahman å vitne i tingretten. På Utøya var han øyenvitne til flere av drapene, og han mistet bestevennen Ismael. Han fortalte at han tenkte på foreldrene, og at de nå kom til å miste sønnen sin.

– Det var en belastning i seg selv for ham å vitne, og når han får dette i tillegg, er det en ekstra belastning, sier bistandsadvokat Eivor Øen.

20-åringen kom sammen med familien til Norge fra Nord-Irak, der han også hadde traumatiske opplevelser. Da han var sju år gammel, ble klasserommet bombet, og flere klassekamerater ble drept.

Flere fikk trusler

Sist helg fikk familien Blattmann, som mistet 17 år gamle Torjus, enda et hatbrev i posten. Sammen med brevet var det også en konvolutt med hundemøkk. Pappa Trond Blattmann er leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli.

– Dette er jo pur ondskap kombinert med ren idioti. Det er så feigt. Jeg tåler at folk er uenige med meg, men ta debatten i åpent lende. Finn en talerstol! Da kan jeg ta diskusjonen, sa Trond Blattmann til Fædrelandsvennen etter å ha fått det siste brevet.

Også mange andre etterlatte og rammede fra Utøya har fått trusler eller hatbrev.

(ANB-NTB)

Artikkeltags