– Vanskelig å teste Breivik

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas forklarte seg i retten mandag.

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas forklarte seg i retten mandag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Psykiaterduoen Agnar Aspaas og Terje Tørrissen synes det har vært vanskelig å teste Anders Behring Breivik.

DEL

Han modifiserer seg, tilpasser seg og svarer strategisk på spørsmålene, sier Tørrissen.

Breivik har i stor grad vært i stand til å gjennomskue spørsmålene og hensikten med dem, ifølge Tørrissen og Aspaas, som la fram sin rapport i tingretten mandag.

Les også: Finale om tilregneligheten

De to psykiaterne sier de har snudd på alle steiner og fått en total gjennomgang av alle muligheter og mindre sannsynlige muligheter for å avdekke psykisk sykdom hos den terrortiltalte. Utgangspunktet har vært at Breivik ikke har en psykisk lidelse, og testingen måtte derfor ha bevist det motsatte.

Tørrissen understreker at en person kan ha et annet utgangspunkt overfor psykiatere enn å være åpen for å avdekke eventuelle vrangforestillinger.

– I den situasjonen vi er i nå, er det kanskje viktig å svare mer strategisk, sier Tørrissen og legger til at det i en rettspsykiatrisk sammenheng ikke nødvendigvis er slik at man får ærlige svar.

– Det er tidkrevende å gjøre det på denne måten fordi vi har måttet prøve så mange muligheter for å komme fram til et resultat, sier han.

Et tema Tørrissen og Aspaas har diskutert nøye er det Breivik kaller avemosjonalisering. Selv mener han at han i utgangspunktet er en empatisk person, men at han gjennom meditasjon klarer å stenge følelser ute.

– Det går an å avemosjonalisere seg til en viss grad, men spørsmålet blir om det er noe annet som ligger til grunn likevel. Vi har måttet tenke om det er slik at han har empatiske evner uten avemosjonliseringen, eller om han har en grunnleggende empatisvikt i seg selv, forklarer Tørrissen. (ANB-NTB)

Artikkeltags